Hoe sommige advertenties misleidend kunnen zijn

Foto: Ede Nieuws

Om de Medische wetenschap te helpen is het soms een goed idee om mee te doen aan een onderzoek maar niet alle onderzoeken zijn wat het lijkt.

Door juffrouw Raadgever

Een paar weken geleden zag ik een advertentie waarin een bekende winkelketen testpersonen zocht voor een gehoortest. Je moest eenvoudig een link aanklikken en een paar vragen beantwoorden. Dan zou blijken of je geschikt was om mee te doen. Het zou me maar een paar minuutjes kosten om alles in te vullen.

Zou het komen omdat ik die dag even meer tijd had om op mijn facebook te surfen? Of omdat ik iets ‘nuttigs’ wilde doen zoals meehelpen aan de vooruitgang in medische onderzoeken. Meestal surf ik verder maar de advertentie was zo opgesteld dat ik, en misschien niet ik alleen, de indruk kreeg dat het om een algemene test ging.

Zo één waar je later een de uitslag over krijgt. Bijvoorbeeld dat in de verschillende leeftijdscategorieën en omstandigheden meer of minder verslechtering van het gehoor voorkomen. Dus ik klik aan en eigenlijk hadden toen bij mij de belletjes al moeten gaan rinkelen. Nee dus!

Mijn gehoor is prima, niks mis mee

Misschien had ik beter moeten lezen. Tot nu toe heb ik me nog nooit aangetrokken gevoeld door een advertentie of reclame om mijn gehoor te laten testen. Het enige waar ik last van heb is dat de TV reclames altijd zo keihard de kamer in geslingerd worden.

Het is voor mij een grote ergernis. Het verstoord de sfeer van de film waar ik naar zit te kijken op een brute manier. U kent het vast wel, zit je er net ‘in’ en dan krijg je weer zo’n schreeuwerige reclame. Brrrr bij mij wordt dan altijd de TV een paar strepen zachter gezet.

Was het een advertentie met een misleidend aspect?

Op de pagina gekomen blijkt dat het allereerst noodzakelijk is om mijn leeftijd, naam, adres en woonplaats in te vullen. Daarna komen er wat vragen over mijn gehoor. Oké niks mis mee. Keurig vul ik mijn gegevens in.

En ja hoor, ik kom in aanmerking voor de test. Of ik nog maar even mijn e-mail adres in wil toetsen en graag ook een telefoonnummer. Onder aan het formuliertje staat de belofte dat ze contact met me op zullen nemen wanneer de testen zullen worden gehouden. Een klik op verzenden en mijn formuliertje is weg.

En dan kan het gebeuren dat ik tot het besef kom dat er een misleidend aspect in de advertentie zit. Waarom heb ik niet eerder het kwartje horen vallen. Ben ik dan toch ‘doof’?

Een paar dagen later word ik gebeld door een vriendelijke meneer die me vraagt wanneer het schikt om een afspraak te maken. Ik mag zelfs kiezen uit twee plaatsen. Wanneer worden de testen gehouden is mijn wedervraag. Na wat heen en weer vragen maken we uiteindelijk toch een afspraak.

Inmiddels ben ik een paar afspraakbevestigingen verder. Dit omdat de afsprakenlijst bij de vestiging in de plaats die ik uitkoos al vol was.

Ineens duidelijk

Dan wordt het me ineens duidelijk dat het in de advertentie niet om algemene testen gaat maar om klanten werving. Maar ik wil helemaal nog geen klant zijn. Mijn gehoor is prima.

Dus heb ik een net briefje per e-mail verzonden:

‘Goedemorgen Mevrouw/Meneer. Op facebook zag ik uw oproep dat (naam van het bedrijf) mensen zocht voor een gehoortest. Ik heb mijn gegevens in gevuld en bleek geschikt om een test te doen. Wat blijkt nu dat het een advertentie is om klanten te werven en geen algemene test. Omdat ik mezelf niet in de categorie met gehoorklachten plaats zeg ik hierbij mijn afspraak af. Met vriendelijke groet.’

De volgende keer als ik weer eens de neiging krijg om mijzelf als proefpersoontje te melden voor één of andere test heb ik mezelf belooft dat ik de advertentie drie keer hardop aan mezelf voorlees. Misschien hoor ik dan eerder het kwartje vallen.

Ik raad jullie aan het zelfde te doen want als je te snel reageert, net zo dom als ik dus, zit je voordat je het weet veel te vroeg aan weet ik veel wat voor hulpmiddel vast.

Opgelet dus want ook in de reclame op TV kun je zien dat wanneer je even niet oplet en vraagt wat er gezegd werd, dit uitgelegd kan worden dat je aan een gehoortest toe bent.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

'
article
18512
Hoe sommige advertenties misleidend kunnen zijn
Om de Medische wetenschap te helpen is het soms een goed idee om mee te
https://wageningen.nieuws.nl/podium/18512/hoe-sommige-advertenties-misleidend-kunnen-zijn/
2018-09-03T10:45:36+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/366/2017/12/03143340/Steenuil-raadgever1.jpg
Wageningen Nieuws
Podium