ARVO PÄRT – Te Deum & Adam’s Lament in Johannes de Doperkerk

Foto: Musica Vocale

Musica Vocale uit Wageningen geeft een concert met muziek van Arvo Pärt in de Johannes de Doperkerk. Musica Vocale wordt bij deze werken begeleid door Cugnon Project, een stichting die jong muzikaal talent een podium geeft temidden van professionele musici.

De muzikale leiding is in handen van dirigent Rob Vermeulen. Bijzondere concerten om zelf ‘live’ te beluisteren, want momenteel draait in de filmhuizen de film ‘Het Pärt-gevoel’.

Arvo Pärt

De Estse componist Arvo Pärt – een van de meest uitgevoerde klassieke componisten van deze tijd en is vooral bekend om zijn spirituele en minimalistische, soms zelfs hypnotiserende muziek. Zelf noemde hij deze stijl de “tintinnabuli-stijl” (alsof je op kleine klokjes tikt).

In de jaren 80 componeerde Pärt het indrukwekkende Te Deum voor drie koren, strijkorkest, ‘prepared’ piano en tape (windharp). De muziek is onmiskenbaar Pärt: spiritueel en doorzichtig, diep en leeg tegelijk, alsof de muziek tussen de stiltes ontstaat.

In Adam’s Lament staat Adam symboolvoor de hele mensheid, ongeacht tijdperk, sociale laag en geloof. Pärt laat horen hoe deze ‘universele’ Adam alle tragedie voorzag, en leed onder elke menselijke rampspoed, tot de diepste wanhoop. Pärt noemt zijn muziek “een bron vol tranen van geluk – en tegelijkertijd een zachte handdoek om je tranen van verdriet mee te drogen”.

Cugnon Project

Musica Vocale wordt bij deze werken begeleid door Cugnon Project, een stichting die jong muzikaal talent een podium geeft temidden van professionele musici. De artistieke leiding van Cugnon Project is in handen van Chris Duindam.

Naast deze bijzondere muziek van Arvo Pärt zingt Musica Vocale a-capella werken van Taneyev en Chesnokov, twee Russische componisten die uitblonken in melodie en rijke harmonieën. De 100 jaar oude muziek van deze componisten staat in harmonieus contrast met de ijle muziek van Pärt.

Zondag 12 mei – 16:00 uur Wageningen, Johannes de Doperkerk (Bergstraat)

Kaarten aan de kassa: € 27,50 / studenten € 20,– (voorverkoop via de website: € 25,–)

Kaartverkoop en informatie musicavocale.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen