De glorietijden van landgoederen aan de Veluwezoom herbeleven

Foto: Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

Op vijf oude kastelen en landgoederen: Huis Zypendaal, Belmonte Arboretum, Kasteel Middachten, Tuin de Lage Oorsprong en Kasteel Rosendael vindt vijf weekenden lang het driedaagse LandGOEDfestival plaats.

In de maanden mei tot en met augustus kun je terug naar de tijd van steenrijke kasteelheren, hardwerkende keukenmeiden en adellijke dames in sierlijke jurken. Je kunt er o.a. kunstwerken bewonderen, genieten van muziektheater en luisteren naar poëzie. En… ook voor de kinderen zijn er volop activiteiten te beleven!

Met de acteurs op pad

Tijdens het LandGOEDfestival speelt Muziektheater De Plaats uit Arnhem de avontuurlijke voorstelling ‘Gedroomd Land’. Dit drieluik voor jong en oud is speciaal ontwikkeld voor het festival en vertelt het verhaal van een welgestelde familie. Tijdens de voorstelling kijk je in het leven van de adellieden, terwijl je je samen met de acteurs, zangers en muzikanten over het landgoed beweegt.

De professionele acteurs worden op elke locatie bijgestaan door lokale fanfares, koren en ensembles. Daarnaast heeft elk landgoed een eigen randprogramma samengesteld met rondleidingen, beeldende kunst, muziek en leuke verrassingen voor kinderen.

Huis Zypendaal – Arnhem

Maak kennis met de smaak van de adel uit de 18e eeuw tijdens een rondleiding in het landhuis. Hier ontdek je ook het legendarische ‘Mannetje van Zyp’! Loop onder begeleiding van een deskundige door de tuin en knutsel met de kinderen een eigen familiewapen.

Zaterdag 11 & zondag 12 mei, Zijpendaalseweg 44 in Arnhem

Belmonte Arboretum – Wageningen

Kom tijdens het LandGOEDfestival adellijk verpozen bij het Arboretum Belmonte. Test je adellijke skills, laat je fotograferen op het bordes van het oude landhuis Belmonte of wees getuige van een heus schermduel. Poeder je pruik en ga op de foto. Ervaar de hindernissen van een lakei.

En leer stijlvol tafeldekken en eten hoe het ‘heurt’ als baron of barones. Tijdens compacte rondleidingen en mini-colleges leer je meer van het Arboretum (Botanische tuin) en als afsluiting is er een openluchtbioscoop. Vrijdag en zaterdag is er een feestelijk landgoed-diner tussen 17.30 en 19.00 uur.

Vrijdag 17 mei t/m zondag 19 mei, Generaal Foulkesweg 94-A in Wageningen

Kasteel Middachten – De Steeg

Figuranten, acteurs en muzikanten nemen je mee naar een andere wereld in de kasteeltuin die vol staat met kunstvoorwerpen. Tussendoor plof je neer om te relaxen in de strandstoelen, terwijl kinderen kunnen spelen met de bootjes op het water of de mega-bellenblaas.

Vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni, Middachten 3 in De Steeg

Tuin de Lage Oorsprong – Oosterbeek

Ontdek het landschap met al je zintuigen tijdens het festival Onzichtbaar Landschap. Vanuit het thema ‘onzichtbaar landschap’ brengen de kunstenaars Florentijn Hofman, Attic Lab perfumes, Waag society, Gijs Verhoofstad, Isolde Venrooy en Rob Sweere aspecten van het landschap onder de aandacht die niet opvallen of soms letterlijk onzichtbaar zijn.

Zij gebruiken hiervoor verschillende media; niet alleen visueel, maar ook in de vorm van geur- en geluidsinstallaties. Bezoekers worden aangemoedigd om meer van het landschap te ontdekken door te voelen, kijken, proeven, horen en ruiken.

Vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni, Van Borsselenweg 36 in Oosterbeek

LandGOEDfestival

Toegang tot het LandGOEDfestival is gratis bij Huis Zypendaal, Belmonte Arboretum, Kasteel Middachten en Tuin de Lage Oorsprong. Bij Kasteel Rosendael betaal je de gebruikelijke toegangsprijs. Tickets voor de voorstelling ‘Gedroomd Land’ kosten € 10 voor volwassen en € 5 voor kinderen tot en met 12 jaar. Kaarten zijn te koop via theaterdeplaats.nl/gedroomd-land.

Meer informatie over het festival staat op geldersarcadie.nl. Gelders Arcadië is hét deel van de Veluwezoom dat wordt gekenmerkt door zijn bijzondere cultuurhistorie. Er liggen meer dan 100 buitenplaatsen en landgoederen in dit gebied, dat bestaat uit de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden, Rozendaal en Wageningen

Speeltijden ‘Gedroomd Land’

  • Huis Zypendaal
    Met West Arnhemsche Muziekvereeniging, Muziektheaterkoor De Plaats
    Acteurs: Renate Bodt, Edwin Luijks, Esther Beldman, Hermine Huisman, Chris van der Laan
    Vrijdag 10 mei 19.30 uur
    Zaterdag 11 mei 15.30 en 19.30 uur
    Zondag 12 mei 14.00 uur
  • Belmonte Arboretum
    Met A-capellakoor Punt Uit, Stedelijke Muziekvereniging “De Harmonie” Wageningen
    Acteurs: Joke Jonker, Ingrid Rijkhoek, Corrie Kamphuis, Jan Neefjes, Cor Meurs, Edwin Luijks, Det van der vaart
    Vrijdag 17 mei 19.30 uur
    Zaterdag 18 mei 15.30 en 19.30 uur
    Zondag 19 mei 14.00 uur
  • Kasteel Middachten
    Met Kamerkoor Canzonet, Muziekvereniging Wilhelmina Spankeren, Rhedens Fanfare Corps, Theatergezelschap Troep
    Vrijdag 14 juni 19.30 uur
    Zaterdag 15 juni 15.30 en 19.30 uur
    Zondag 16 juni 14.00 uur
  • Tuin de Lage Oorsprong
    Met Theatergroep Atvo, Liefdesliederenkoor Oosterbeek, Heelsums Harmonie
    Acteurs: Maartje Verbeek, Mirjam IJseldijk, Annette van Nieuwkoop, René Bosman, Henk van der Sluis, Robin Wyers
    Vrijdag 28 juni 19.30 uur
    Zaterdag 29 juni 15.30 en 19.30 uur
    Zondag 30 juni 15.00 uur
  • Kasteel Rosendael
    Met Velper Bach Ensemble, Muziekvereniging De Koninklijke Rosendaalsche Kapel
    Vrijdag 23 augustus 19.30 uur
    Zaterdag 24 augustus 15.30 en 19.30 uur
    Zondag 25 augustus 14.00 uur
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen