Dit is Wageningen. Hoe Hollands is het hier?

Foto: Renate Beens

In de voorstelling: Dit Is Wageningen, op 29 oktober in Theater Junushoff, gaan Marcel van Roosmalen, Jan Dirk van der Burg en Roelof de Vries op zoek naar de Nederlandse volksaard in het algemeen, en die van de inwoners van Wageningen in het bijzonder.

De show is onderdeel van een onderzoek dat de drie door heel Nederland voert. “Koningin Maxima zei ooit dat ze na zeven jaar in ons land de Nederlandse cultuur nog steeds niet kent. Maar ja, die komt alleen op strak-geregisseerde feestjes. Wij staan straks in Cuijk, Goor en Veghel. Dat is pas onderzoek doen!”

Hoe Hollands is het hier?

We kennen Marcel van Roosmalen van zijn columns in NRC, zijn Korte Corner in Studio Voetbal en cynische blik op het leven. Roelof de Vries, die vorige zomer De Slimste Mens van Nederland werd, is presentator bij NPO Radio1 en gastheer tijdens de voorstelling. Jan Dirk van der Burg vervult sinds september vorig jaar het ambt van Fotograaf des Vaderlands en heeft een wekelijkse fotorubriek in Volkskrant Magazine.

Tijdens de voorstelling in Wageningen proberen de heren antwoord te vinden op de vraag: Hoe Hollands is het hier? “Het is voor iedereen wel eens goed wanneer iemand ze een spiegel voorhoudt,” zegt Roelof de Vries. “Want misschien zegt het feit dat we allemaal dezelfde boeddha in de tuin hebben staan of de populariteit van Tineke Schouten wel meer over ons dan een onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau.”

Volksmuziek

Van Roosmalen: “Ik lees stukjes voor over het menselijk tekort. Roelof is de aimabele gastheer met de warme, bulderende theaterstem. Jan Dirk laat ons met zijn foto’s naar onszelf kijken.” De Vries vult aan: “En als het lukt is er iedere avond een lokale zanger. Dat wil Marcel graag. Je zou het niet zeggen, maar die leeft voor de volksmuziek. Volksmuziek en zijn Jan Jans en de Kinderen-verzameling. Ook heel Hollands.”

Iedere voorstelling ontvangen de mannen ook een aantal lokale gasten die de heren helpen bij hun onderzoek. In Wageningen zijn dat burgemeester Van Rumund, Spinona-prijswinnaar John van Der Oost en Klasien de Vent, voorzitter van de ‘Wageningsk studinte selskip foar fryske stúdzje.’

Van Roosmalen: “Voeg daar nog muziek aan toe, interactie met het publiek, scherpe observaties over de zwarte kant van Nederland en je begrijpt dat menig cabaretier zijn vingers zou aflikken bij zo’n voorstelling.”

Klik hier voor kaarten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen