Wijnhändel: muziek en wijn in het Schip van Blaauw van Wageningen

Foto: Marlimasa klarinetkwartet

Onder de naam Wijnhändel speelt klarinetkwartet Marlimasa uit Arnhem op 17 november 2019 een aansprekend concert in het Schip van Blaauw in Wageningen.

Zoals de titel doet vermoeden, speelt de componist Händel een belangrijke rol in het programma. Daarnaast staat muziek van Béla Bartók, Brahms, Fauré en Tsjaikovski op het programma, in totaal een klein uur aan muziek.

Wijn proeven

In de pauze en na afloop kan het publiek wijn proeven van het Wagenings Wijngoed. Het publiek krijgt het verhaal achter de wijn en de wijngaard te horen. Ook de locatie, het Schip van Blaauw heeft een geschiedenis die de moeite waard is. Die geschiedenis komt ook aan bod tijdens het concert. Wijnhändel is gegarandeerd een goed bestede zondagmiddag in de herfst.

Klarinetkwartet Marlimasa bestaat uit vier klarinettistes op rode pumps. Deze muzikale dames spelen alle vier bij Philharmonie Gelre en vormen sinds drie jaar een succesvol kwartet. Marlimasa is van alle markten thuis en speelt zowel (licht) klassieke concerten als swingende achtergrondmuziek op feestjes.

Het concert op 17 november opent feestelijk met ‘The Arrival of the Queen of Sheba’ van Händel. Deze componist komt een paar keer terug in het programma, onder andere met het prachtige Air from Rinaldo. Na de pauze, als de eerste wijn heeft gevloeid, staat het concert in het teken van dans met onder andere: Danse Macabre (Saint Saëns), Dance of the Sugar Plum Fairy (Tsjaikovski), Hungarian Dance 5 (Brahms), en Roumanian Dances (Bartók).

Wijn met een verhaal

Marlimasa speelde al langer met het idee om een zondagmiddagconcert te combineren met een wijnproeverij, het liefst met een lokale wijnkenner. Het verhaal achter het Wagenings wijngoed is bijzonder en het enthousiasme van bedrijfsleider Esther Schoenmaker aanstekelijk, aldus Marlimasa: “Wij zijn superblij dat Esther bereid is om het verhaal achter de wijn te komen vertellen op 17 november.”

Esther: “De druiven voor de Wageningse Bergwijn worden biologisch geteeld op een schitterend plekje op de bosrijke Wageningse Berg. Tussen onze wijnstokken groeien bloemen en kruiden voor een gezonde bodem, om water vast te houden en een natuurlijk evenwicht voor insecten te creëren. De vrijwilligers die actief zijn voor de wijngaard beleven veel plezier aan hun betrokkenheid en activiteiten.”

“Het is een heerlijke plek om tot rust te komen, te ontmoeten en samen een heerlijke, pure wijn te maken. De wijngaard is daarmee maatschappelijk van grote waarde. De wijngaard biedt ook plek voor onderzoek en onderwijs en is in de maanden mei- september in de weekenden open voor publiek.“

Locatie met een geschiedenis

Het Schip van Blaauw, waar het concert plaatsvindt, is een bijzonder fraai rijksmonument dat vroeger het laboratorium voor plantenfysiologie van de toenmalige Landbouwuniversiteit huisvestte. Deze plek schreef geschiedenis: na onderzoek naar groei van planten bij constante temperaturen, bleek het mogelijk om bloemen later of eerder te laten bloeien.

De concertlocatie is de voormalige collegezaal, het publiek neemt plaats in de collegebanken. Tijdens het concert wordt ruimte gemaakt voor een korte toelichting op het gebouw en de bijzondere geschiedenis.

HRFSTWND

Het concert vindt plaats onder de vlag van HRFSTWND, een stichting ter promotie van blaasmuziek, die dit jaar voor het eerst ook kamermuziek/ensembles in het programma heeft opgenomen.

Kaarten kosten 12,50 euro, inclusief wijnproeverij en zijn te koop via musidesk.nl (klik op ‘tickets voor HRFSTWND’). Het concert start om 15:00 uur in het Schip van Blaauw, Generaal Foulkesweg 72, 6703 BW Wageningen