Niemand hoeft meer naar Parijs: Montmartre aan de Rijn

Foto: Historische Vereniging Oud Wageningen

De Wageningse Cultuurzomer is nog lang niet voorbij, Creatieve makers en lokale ondernemers sloegen de handen ineen om een belevenis te creëren in Parijse sferen, een klein ‘Montmartre aan de Rijn’.

Hoe Frans wil je het hebben?

Je kunt er een wijntje drinken, of een kopje koffie met zelfgemaakte taart, terwijl lokale kunstenaars je portret schilderen. Onderwijl klinkt er accordeonmuziek en poëzie. Je kunt de schrijver in jezelf zoeken, onder wijnbar Petit Louis, of gewoon wat over het marktje struinen, op zoek naar lokale kunst, brocanterie, antiquarische boeken of prenten.

Er is jeu de boules, en zelfs een mini Sacré-Cœur, want de katholieke Johannes de Doperkerk opent ieder uur zijn deuren voor een rondleiding langs kerkelijke kunst, waarbij men zelfs de indrukwekkende gewelven kan bezoeken die normaal gesloten zijn voor publiek. Voor kinderen zijn er workshops, zodat ouders zich kunnen vermaken. En dat alles geheel gratis en coronaproof! Niemand hoeft nog naar Parijs, want welbeschouwd heeft Wageningen op deze plek alles wat je zoekt.

Georganiseerd in samenwerking met de St. Johannes de Doperkerk, Het Gelders Palet, ondernemersvereniging SOW, Wijnbar Petit Louis, Imagine, WillysWarenhuis, Schrijfclub Wageningen, Antiquariaat de Beschte, de Culturele ronde, en Schrijversharten.

De sfeermarkt vindt op 15 augustus plaats bij de St. Johannes de Doperkerk op Bergstraat 17 en is geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Aanwezigen wordt dringend gevraagd de coronaregels te hanteren en zich aan de looproute te houden, tenzij je op een terrasje zit. De tafels staan op gepaste afstand van elkaar. De ballen voor jeu de boules worden elk uur gereinigd en de kwasten regelmatig gewassen.

Schrijfsalon in Petit Louis: fée verte ou thé vert?

Wie schrijft, kan overal naartoe. In deze nostalgische schrijfsalon tijdens de Montmartre aan de Rijn schrijven we ons naar het Parijs van vervlogen eeuwen. Rond 1900 was Montmartre het centrum van de artistieke wereld en een broedplaats voor schrijvers en kunstenaars.

Ze ontmoetten elkaar in ateliers, cafés en salons. Die met drank overgoten bijeenkomsten zijn de losgeslagen reflectie van de beschaafde literaire salons, elders in Parijs, die vooral populair waren in de zeventiende en achttiende eeuw.

Zit je liever aan de thee tussen achttiende-eeuwse intellectuelen? Of ga je absint slempen met de bohemiens uit de tijd van Van Gogh? Beide kwamen samen om elkaar te inspireren en amuseren. Dat is precies wat we in deze nostalgische schrijfsalon gaan doen. Ervaring is niet nodig, je krijgt oefeningen die je geest en je pen in beweging zetten.

De schrijfsalon is op zaterdag 15 augustus van 10 tot 12 uur in Wijnbar Petit Louis. Sonja van der Arend van Schrijfclub Wageningen leidt de salon. Deelname is €10. Reserveren verplicht. Tickets vind je op uitinwageningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen