De voorlichting over de studiekeuze is onder de maat

Foto: 3dman_eu, pixabay

De voorlichting over de studiekeuzecheck richting aankomende studenten is ondermaats. Dat blijkt uit een rapport van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) dat deze week is uitgebracht.

De studentenbond heeft geïnventariseerd hoe opleidingen informeren over de studiekeuzecheck op hun websites.

Niet bindend

Slechts de helft van de opleidingen (47%) meldt dat de uitkomst van de studiekeuzecheck niet bindend is, blijkt uit de inventarisatie.

LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh: “Opleidingen moeten echt beter gaan informeren. Het mag nooit zo zijn dat voor studenten onduidelijk is of een advies bindend is of niet.”

Incomplete informatie

De studiekeuzecheck werd in 2014 ingevoerd omdat veel studenten in hun eerste studiejaar uitvielen. Doel was om studenten beter geïnformeerd een keuze te laten maken voor hun studie. Nu blijkt echter dat de informatie over studiekeuze nog steeds niet voldoet.

Sewbaransingh vindt dit kwalijk: “Zeker omdat de studiekeuzecheck nieuw en daarom voor aankomende studenten relatief onbekend is, zou de informatie op orde moeten zijn.”

Opleidingen wijzen te weinig op het recht van studenten om een studiekeuzecheck te doen, op het soort advies dat studenten kunnen verwachten en op de planning van de afname van de studiekeuzecheck. Wel zet het grootste deel van de opleidingen op hun website wat voor soort studiekeuzeactiviteiten studenten kunnen verwachten.

Meldpunt studiekeuzecheck

Eerder maakte de LSVb al afspraken samen met hogescholen en universiteiten om de studiekeuzecheck te verbeteren. Eén van deze afspraken is dat de voorlichting altijd zo transparant mogelijk moet zijn.

De studentenvakbond hoopt dat het maken van deze afspraken gaat bijdragen aan het verbeteren van de voorlichting. Daarnaast heeft de vakbond vorige week ook samen met ISO een meldpunt gelanceerd voor alle aankomende studenten die klachten hebben rondom de studiekeuzecheck.

Sewbaransingh: ‘Wij hopen dat de universiteiten en hogescholen onze aanbevelingen serieus nemen en dat deze worden gebruikt om de voorlichting zo transparant mogelijk te maken, zoals is afgesproken.’

Lees ook: Studenten lanceren meldpunt voor studiekeuzecheck

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen