Gemiddelde huur studentenkamer honderd euro te hoog

Foto: moerschy-pixabay

Studenten betalen gemiddeld meer dan 100 euro per maand teveel aan huur, dat blijkt uit de Check je Kamer rapportage van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Deze cijfers zijn voor de zoveelste keer een bevestiging dat verhuurders zich vaak niet aan het Woningwaarderingsstelsel (WWS) houden.

Dit stelsel bepaalt de maximale huur die je voor een onzelfstandige kamer mag vragen.

Onvoorstelbaar

LSVb voorzitter Geertje Hulzebos: “Het is onvoorstelbaar dat de overheid niet ingrijpt en de studenten zo laat uitbuiten. Door het grote tekort aan studentenkamers hebben studenten geen keus en moeten ze wel woningen aannemen die onbetaalbaar zijn.”

Via de website van de LSVb kunnen studenten direct controleren of ze te veel betalen voor hun kamer. Daar is duidelijk vraag naar, want meer dan 10.000 studenten hebben dat het afgelopen jaar gedaan. Bijna driekwart van de studenten die hun kamerprijs hebben laten controleren, betaalt te veel voor hun kamer.

Hulzebos: “Gemiddeld 1200 euro op jaarbasis is geen klein bedrag. Ik raad alle studenten aan hun kamer te controleren via de website en hun huisbaas om huurverlaging te vragen.”

Huurcommissie

Als de huisbaas hier niet in meegaat, kunnen studenten zelf bij de Huurcommissie een procedure starten. De LSVb vindt echter dat de overheid zelf zou moeten handhaven en dit niet aan de student moet overlaten.

Hulzebos: “De overheid zou zelf moeten handhaven op overtredingen van de wet en moet de student hier niet mee belasten.” “Daarnaast kan een procedure bij de huurcommissie maanden duren.”

Verantwoordelijkheid

De LSVb vindt bovendien dat huiseigenaren meer verantwoordelijkheid moeten voelen zich op eigen initiatief aan het WWS te houden.

Hulzebos: “We nodigen ook huiseigenaren uit de check-je-kamer site te bezoeken en te controleren of ze wel een redelijke prijs vragen voor hun kamer.”

Voor de huisjesmelkers die structureel te veel vragen mogen er, wat de LSVb betreft, ook hoge boetes komen. Er zijn studenten die soms wel 300 euro te veel betalen voor hun kamer.

Niet geheel verrassend is Amsterdam de stad met de hoogste huren, gevolgd door Utrecht en Den Haag. Gemiddeld genomen betalen studenten ongeveer 350 euro aan kale huurprijs.

Ook je kamer checken? Klik hier.

Lees ook: 

'
article
18274
Gemiddelde huur studentenkamer honderd euro te hoog
Studenten betalen gemiddeld meer dan 100 euro per maand teveel aan huur, dat blijkt uit
https://wageningen.nieuws.nl/universiteit/18274/gemiddelde-huur-studentenkamer-honderd-euro-hoog/
2018-08-21T11:22:32+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/366/2017/11/30084152/Papiergeld-moerschy-pixabay.jpg
Check je Kamer, LSVb, studenten, studentenkamer, Wageningen, Wageningen Nieuws
Nieuws, Universiteit