Weekend van de Wetenschap aan WUR: van Nederbanaan tot 3D print

3-D print FabLab
3-D print FabLab
Foto: Wageningen University & Research

In het Weekend van de Wetenschap op 5 oktober kun je van alles beleven op Wageningen Campus.

Neem een kijkje in de kassen met de Nederbanaan, excursie op de campus, kindercollege en demonstratie met 3 D.

Zaterdag, 5 oktober 2019, 11-16 uur.

Atlas-gebouw

Atlas-gebouw, Droevendaalsesteeg 4, Gebouw 104, 6708 PB Wageningen Campus

3D-printen, de taal van bomen lezen, zelf ondernemer worden, op zoek naar een mysterieuze ziekte bij olijfbomen en rondleidingen door de onderzoekskassen met Nederlandse bananen en over de campus met bezoekje aan het indrukwekkende Forum. Deze activiteiten van Wageningen University & Research spelen zich af vanuit het Atlasgebouw. En bij de buren, NIOO, is ook van alles te doen op deze gezellige en leerzame zaterdag van het Weekend van de Wetenschap.

Van 2D naar 3D-printen – Atlas – Weet jij hoe je een 2D foto 3D kan maken?

Ga zelf aan de slag om een bot van een dinosaurus of een ei van een koolmees te tekenen en een 3D-print te maken. Ontdek de mogelijkheden van 3D printen.

  • Organisatie: FabLab, Jutta Wirth

Xylencer, het gevecht tegen Xylella – Atlas – Op zoek naar oplossingen voor de mysterieuze ziekte die oude olijfbomen velt.

Xylella is een exotische naam voor een dodelijke plantenziekte waar de olijfbomen in Italië en Frankrijk aan lijden. Een Wagenings studententeam wil het tij keren: zij doen mee aan een internationale competitie op het gebied van synthetische biologie. Ze laten je op een creatieve manier ontdekken waarom Xylella een grote bedreiging vormt en wat zij als Wageningen iGEM team aan slimme oplossingen hebben bedacht.

Kindercollege – Atlas – De taal van de bomen.

Als je de taal van de bomen begrijpt krijg je interessante verhalen te horen van eeuwenoude bosbewoners. Boomreuzen vertellen over hun leven in het tropisch regenwoud en struikjes in Siberië laten weten dat ze best blij zijn met een warmere aarde. En wist je dat zelfs het hout van een gezonken schip interessante verhalen kan vertellen? Wij laten je zien hoe je de taal van de bomen kunt lezen. Natuurlijk mag je ook gewoon jaarringen in de stammen komen tellen en mooie tekeningen met waterverf schilderen.

13.30 en 14.30 uur. Doorlopend: schilderen, jaarringen tellen en stamschijven stapelen.

  • Organisatie: Ute Sass-Klaassen, universitair hoofddocent Bosecologie en Bosbeheer en 2 studenten

Hoe word ik een ondernemer? Excursie in Atlas – Rondleiding door StartHub

StartHub is de student startup incubator van Wageningen University & Research. Starthub helpt studenten (Bsc, MSc, PhD) en recentelijk afgestudeerden om zich te ontwikkelen tot ondernemer. Tijdens deze excursie laten we je zien hoe we dit aanpakken en welke duurzame bedrijven hieruit voortkomen. Rondleiding in Atlas-gebouw van ca. 20 min.

Campus Tour – Excursies starten in Atlas – Rondleiding over de Campus

Altijd al nieuwsgierig geweest naar Forum of Orion, twee grote onderwijsgebouwen op Wageningen Campus? En de vele plekjes, kunst op de campus, de natte natuurtuin en de twitterboom.

  • Start in Atlas (vanaf 12 uur) voor rondleidingen door Campustourgidsen van ca. 40 min.

Unifarm tour – Excursies starten in Atlas – Nederbananen, tropische kassen en experimenten voor de gewasteelt van de toekomst.

In de kassen vindt onderzoek plaats met verschillende licht, milieuvriendelijke bestrijding van luizen, bemesting, droogtebestendigheid en plantenveredeling. Een nieuw centrum is in ontwikkeling voor een robot die snel planten kan analyseren. En de nederbanaan hangt aan de metershoge planten.

  • Rondleiding door onderzoekskas Unifarm onder leiding van Unifarmtourgids van ca 40 min. Start vanuit Atlas vanaf 11 – 14.30 uur.

Wereldlezing – NB: in Orion, alleen voor volwassenen.

Bijeenkomst voor alumni. Ook andere geïnteresseerden kunnen plaatsnemen.

13.15 – 14.00 Registratie
14.00 – 14.30 Presentatie Rector Magnificus prof.dr.ir. Arthur P.J. Mol
14.30 – 15.45 Wereldlezing prof.dr. Marcel Dicke: Insecten als bondgenoten in een circulaire economie

  • Organisatie: Universiteitsfonds Wageningen

Meer Weekend van de Wetenschap met Wageningse inbreng

Open dag NIOO-KNAW

Wil je weten hoe de natuur werkt en verandert? Wees welkom in de natuur van de toekomst.

Zie wat we nu al kunnen doen voor de natuur van straks. Leer over het veranderende klimaat, de moderne stad, duurzame landbouw, nieuwe natuur en de ecologie van 2019. Bezoek de open dag bij NIOO-KNAW aan de overzijde Mansholtlaan op loopafstand van Atlas-gebouw.

Zeewier voor de koe – Dairy Campus, Leeuwarden – Bezoek zeven verschillende stallen

In de koeienstal en het innovatiebedrijf voor de melkveehouderij in Leeuwarden, Dairy Campus, ontdek je waarom zeewier op het menu staat en maak je kennis met de koeien en kalfjes en de laatste onderzoeken en innovaties binnen sector.

Locatie Dairy Campus, Boksumerdyk 11, 8912 CA Leeuwarden 5 oktober, 10:00-16:00 uur

Wek energie op met water – Nemo, Amsterdam

Wanneer zoet en zout water bij elkaar komen komt er energie vrij.

Wageningen University & Research en Wetsus laten je zien hoe we deze energie opvangen en gebruiken. Onze ‘Blue Energy’ demonstratie toont hoe dat in zijn werk gaat. Kom naar Nemo, trek een labjas aan en test zelf hoeveel energie er in zoet en zout water zit.

Nemo Science Museum, Amsterdam

5 en 6 oktober, 11:00-17:00 uur

  • Organisatie: Wetenschapsknooppunt Wageningen.

Het Weekend van de Wetenschap aan Wageningen University & Research valt in de Dutch Food Week.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen