Als ouders scheiden, is het kind dan ook gescheiden?

Foto: Stiefgoed

Het is vandaag De Dag van het Gescheiden Kind, in dat kader schreef stiefcoach Caroline Sleurink de volgende column

Partnercontent

Als ouders scheiden, is het kind dan ook gescheiden? Natuurlijk niet. Het kind blijft altijd verbonden met zijn/haar eigen ouders. Gewoon omdat het kind geboren is uit deze ouders, en ze daarmee altijd de eigen ouders blijven. In het hart van het kind verdient het die plaats, ook al leven de ouders niet meer samen onder één dak.

Toch kan het kind zich wel ‘gescheiden’ voelen. Vooral in de beginjaren na de scheiding als alles nog vers is. Maar ook daarna kunnen er momenten zijn dat het kind zich gescheiden voelt van de ouder.

Kinderen moeten zich opnieuw aarden in de nieuwe situatie na de scheiding. Voor kinderen is het heel vreemd dat papa of mama ineens niet meer thuis is.

Tom is al een tijdje uit school. Het speelkleed ligt vol met lego. Het nieuwe appartement van mama voelt nog onwennig. De muren zijn lichtgroen geschilderd en er hangen onbekende dingen aan de muur. Er staan ook grote planten in de kamer. Dat was in het oude huis niet.

Het is een ander huis; het huis van mama. Het voelt verdrietig dat papa er niet is. ‘Waar is hij eigenlijk?  Zou hij eigenlijk nu niet thuis komen van zijn werk? En is hij dan nu niet helemaal  alleen?’ Er rolt een traan over zijn wang.

Wortelen

Kinderen voelen zich verbonden met hun ouders en maken zich bezorgd om de ouder die er niet is. Het kind is nog niet geworteld in de nieuwe woning op de nieuwe plek. Het gevoel van gemis van de andere ouders is het ‘gescheiden voelen’ van het kind.

In veel gevallen komt er dan nog een schepje bovenop het gemis. Want de ouders zijn nog druk bezig om hun scheiding te verwerken. Dat is vaak voelbaar voor de kinderen. Er is bijvoorbeeld nog oud-zeer over de verbroken relatie. Of de verschillen in opvoeding die er al waren -ten tijde van de relatie- spelen op en worden een punt van strijd. Als de mama dan ook nog nare dingen zegt over de papa  die er niet is, voelt dat heel pijnlijk voor het kind. Het komt bovenop de pijn van het missen van de ouder.

De liefde van het kind voor de ouders is groot. Het kind wil de ouder die zwakker lijkt verdedigen of beschermen. Er ontstaan loyaliteitsconflicten. Aan wie moet het kind trouw blijven? Het kind voelt zich verscheurd.
Als er nieuwe partners in het leven komen van zijn ouders kan dit die loyaliteitsconflicten versterken. Het kind wordt boos, verdrietig en dwars, en wil niet meer meewerken. Soms worden kinderen zelfs ‘probleemkinderen’.

Loyaliteitsconflict

Juist ouders kunnen veel doen voor hun kinderen die in een loyaliteitsconflict zitten. Door te werken aan hun innerlijke taken, naast  alle praktische taken die er ook zijn.

Wat zijn eigenlijk innerlijke taken voor ouders na een scheiding? Dat zijn de taken die nodig zijn om de scheiding en alles wat erbij hoort te verwerken. Zodat je als ouder emotioneel vrij bent om je leven weer opnieuw op te bouwen en je kinderen die warme aandacht en plek te geven die ze verdienen.

Voorbeelden van belangrijke innerlijke taken zijn:

  • De emoties rond je verbroken relatie een plek geven.
  • De emoties rond je verbroken gezin een plek geven.
  • Een nieuwe balans vinden in jezelf; je zelfvertrouwen en zelfwaardering herpakken.
  • Erkennen dat je samen met je ex-partner altijd samen ouder blijft van je kinderen.
  • De ouderschapsrelatie met je ex-partner eren en invulling geven.

Schommelingen

Als er een nieuwe serieuze partner in het leven komt, gaat deze iets nieuws toevoegen in het nieuw samengestelde gezin. Dat geeft wéér schommelingen in het (stief)gezin. Maar als er door de ouders gewerkt is aan de innerlijke taken dan is er ruimte voor een nieuwe partner, en kan er plek zijn voor iedereen.

Het wordt weer fijn als er rust is onder de waterlijn. Als de ouders samen invulling kunnen geven aan hun ouderschapsrelatie; en de (stief)ouders samen kunnen staan in hun partnerschapsrelatie als het fundament voor hun samengestelde gezin. De ouders en kinderen hebben weer rust. 

Papa en mama zijn allebei in het hart van het kind, waar ze ook wonen. Het kind hoeft niet te kiezen. Het verdriet van de scheiding kan langzaamaan een plek krijgen. Het kind kan weer ‘kind’ zijn.

Stiefcoach Caroline Sleurink
Stiefgoed.nl/Wageningen
06 2066 2918

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen