Aandacht voor de positieve kant van het samengestelde gezin

Foto: Jan de Groen

Mensen die worstelen met de ingewikkeldheid van hun samengestelde gezin kunnen best wat bemoediging gebruiken. Caroline Sleurink, coach bij Stiefgoud, geeft aandacht aan de zonnige kant van stiefouderschap.

‘Is er ook nog iets goeds te vertellen over het samengestelde gezin?’ die vraag wordt mij weleens gesteld. Met alle voorlichting die er is te geven over het samengestelde gezin blijft de positieve kant nog weleens onbelicht. Er is vaak meer aandacht voor de ingewikkelde dingen. Dat is trouwens ook belangrijk omdat een realistische kijk -op wat er anders is- de kansen van een samengesteld gezin verhoogd. Toch is het van belang ook de positieve kanten te belichten. Mensen die worstelen met de ingewikkeldheid van hun samengestelde gezin kunnen best wat bemoediging gebruiken. Daarom schrijf ik dit artikel om aandacht te geven aan de zonnige kant.

Steun en perspectief

Om te beginnen kan een nieuwe geliefde weer zelfvertrouwen, perspectief en hoop in het leven brengen. De vorming van een samengesteld gezin komt na een periode van verdriet door scheiding of overlijden. Het kan heel zwaar zijn voor een ouder om het leven met kinderen alleen vorm te geven. Een nieuwe liefde biedt dan steun en perspectief.
Toch is de start ondanks dit nieuwe perspectief niet zorgeloos, zoals bij een verliefd stel zonder kinderen. Er is veel om rekening mee te houden, ook al heeft de nieuwe partner de kinderen nog niet ontmoet. De zorgeloze periode is vaak maar kort. Als de tijd gekomen is om te gaan samenwonen is het de eerste jaren heel spannend, want er is veel wat een plek moet krijgen en uitgevonden moet worden. Welke rol krijgt de nieuwe partner; lukt het om de vorige partner ook een plek te geven in het leven en het verleden; welke huisregels worden ingevoerd en krijgen ze het voor elkaar om die regels ook gezamenlijk te handhaven?

Vijf jaar

Als het gelukt is om in verbinding met elkaar te blijven en de stormen van het beginnende samengestelde gezin te overleven, komt er na een periode van ongeveer vijf jaar meer bevrediging in de relatie. Dit stelt James Bray – een Amerikaanse psycholoog en onderzoeker- naar aanleiding van een grootschalig onderzoek in zijn boek ‘Stiefouders en Stiefkinderen’. Dit in tegenstelling tot mensen met een kerngezin waar de huwelijksbevrediging na verloop van tijd afneemt. Een verklaring hiervoor is dat de waardering voor de partner toeneemt als moeilijkheden worden overwonnen. Het is overigens niet zo dat de samengestelde gezinnen dan geen problemen meer kennen; kinderen zijn dan vaak aan het puberen.

Extra rolmodel

Als laatste positieve punt voegt de stiefouder iets toe aan het gezin. Vandaar dat de stiefouder soms ook namen krijgt als plusouder of bonusouder. De nieuwe stiefouder kan een extra rolmodel zijn in het leven van het kind.
Ook is het fijn als de kinderen kunnen ervaren hoe het is als de liefdesrelatie tussen ouder en stiefouder wel goed loopt: als rolmodel voor relaties. Ook al lijken kinderen soms helemaal niet te luisteren naar de (stief)ouders, ze pikken wel degelijk het een en ander mee van hoe de (stief)ouders hun levenswijsheid voorleven. Door de nieuw ontstane balans kunnen kinderen veerkracht en aanpassingsvermogen ontwikkelen, leren dealen met moeilijke situaties en krijgen ze daardoor meer zelfvertrouwen.
Mijn kinderen kregen er twee stief-grootouders in Twente bij en een hoop nieuwe en leuke ervaringen: logeren op de boerderij, picknicken in het hooiland, het paasvuur zien branden, op de tractor rijden in de sneeuw en de midwinterhoorn horen blazen. Heel veel mooie herinneringen zijn inmiddels gemaakt en hebben hun leefwereld verrijkt.

Moeilijkheden overwinnen

Het is realiteit dat er in een samengesteld gezin af en toe moeilijke tijden zijn. Het is een enorme uitdaging om de beren op de weg aan te kijken en te overwinnen. Het is niet gek als mensen daar hulp bij nodig hebben. Dat kan in de vorm van (zelfhulp)boeken, workshops, cursussen, familie-opstellingen of een sessie bij een goede stiefcoach.
De stiefcoaches van Stiefgoed zijn getraind in de speciale en bewezen Stiefgoed methodiek.

Gratis inloopochtend

Op woensdag 11 september is er een gratis inloopochtend bij het Startpunt in Wageningen om 9.30 – 11.30 voor mensen met een samengesteld gezin. De ochtend is bedoeld voor ouders die verder willen groeien in hun samengestelde gezin en hun ervaringen willen delen met andere (stief)ouders.

Caroline Sleurink
www.stiefgoed.nl/wageningen
www.stiefgoed.nl

 

—————

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen