Wereld Downsyndroomdag in de spotlights

Chromosoom model trisomie 21
Chromosoom model trisomie 21
Foto: Gynandco CC0

Midden in het centrum van Wageningen ligt een vestiging van Brownies & Downies. In dit restaurant werkt een team van werknemers met een verstandelijke beperking, waaronder ook het syndroom van Down.

Vier vaste begeleiders zijn fulltime bij het bedrijf betrokken. Volgens eigenaresse Dianne Dobbelsteen is het belangrijk om iemand met een beperking normaal te behandelen. “Deze mensen werken met net zoveel plezier en motivatie als anderen. De meerderheid wil zich graag bewijzen naar de buitenwereld.”

“Ik heb gewoon een extraatje”

Marlies (29), een van de medewerksters, woont al vijf jaar op zichzelf in Wageningen. “Ik ben opgevoed als ieder ander kind. Ik heb misschien een extra chromosoom, maar ben hierdoor niet anders dan de rest. Ik heb gewoon een extraatje.” Marlies is al twee jaar werkzaam in het restaurant en werkt daarnaast ook bij de zorgverzekeraar Menzis als receptioniste.

Posteractie

Een verstandelijke beperking kan het halen van schooldiploma’s of het vinden van een baan vermoeilijken. Marian de Graaf van Stichting Downsyndroom probeert dit probleem mede daarom extra onder de aandacht te brengen bij het algemeen publiek. Om meer bewustzijn voor zowel het syndroom als de dag zelf te creëren, wordt er een jaarlijkse posteractie georganiseerd.

Ouders en/of verzorgers van kinderen met Down sturen een foto in van hun kind, deze wordt vervolgens zowel online als offline verspreid. Normaliter organiseert de stichting ook themaweekenden, lezingen en een congres. Deze activiteiten zijn als gevolg van de maatregelen rondom het COVID-19 virus geschrapt.

Lente

De stichting hield in 2006 de allereerste Wereld Downsyndroomdag. Sindsdien is dit evenement een groot succes geworden en doen veel plaatsen elders in de wereld mee. De datum van 21 maart is bewust gekozen.

Chromosoom 21 komt bij mensen met het syndroom drievoudig voor in het lichaam; maart is de derde maand van het jaar en tevens het begin van de lente. “Hierdoor heeft deze dag een dubbele speciale betekenis”, aldus De Graaf.

Kimberly Iedema, eerstejaars studente Journalistiek CHE

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen