112

Prijsuitreiking Essaywedstrijd Hoe (on)zichtbaar zou een rechter moeten zijn?

Foto: Rechtsspraak

Vanmiddag is in Arnhem de winnaar bekendgemaakt van de Essaywedstrijd van de Week van de Rechtspraak 2018. De opdracht was: schrijf een essay over in hoeverre de rechter iemand mag zijn van vlees- en bloed, met een eigen mening- of niet?

Van de inzendingen is Sven van der Klaauw als winnaar uit de bus gekomen met zijn essay ‘Vrij van mededogen?’ (pdf, 215,8 KB). Hij won daarmee 750 euro aan prijsgeld van de Universiteit én een dagje stage bij een rechter commissaris.

30 Essays

De essaywedstrijd voor studenten, georganiseerd door rechtbank Gelderland en de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft 30 essays binnengekregen.

En de schrijvers hadden over de wenselijkheid van een zichtbare- of onzichtbare rechter nogal uiteenlopende maar inspirerende gedachten.

Opvallend was dat de winnaars in hun essay over het onderwerp erg originele invalshoeken hebben laten zien. De top 3 heeft een door hen opgegeven stagedag bij de rechtbank Gelderland gewonnen.

Mediacultuur en moed

Zo schreef Kim Heesterbeek haar essay (pdf, 215,8 KB) over de vraag of een rechter zich moet uitleveren aan de heersende mediacultuur of dat hij zich moet onderscheiden door bewust onzichtbaar te blijven. Zij won daarmee de derde prijs: de door haar gekozen stage om mee te lopen met een civiele rechter.

Ruben Aksay, de tweede-prijs winnaar, schreef zijn essay (pdf, 120,5 KB) over de (straf)rechter met overtuiging; dat recht spreken vaak ook een kwestie van moedig zijn is. Ruben gaat als prijs een dag meelopen met een bestuursrechter.

Empathie en compassie

Maar de eerste prijs ging uiteindelijk naar Sven van der Klaauw voor ‘Vrij van mededogen?’.

Hij pleit daarin vooral voor empathische rechtspraak en laat ook zien hoe compassie als instrument van een rechter voor positieve zichtbaarheid kan zorgen.

Met zijn essay wint Sven niet alleen de door hem gekozen stage (een dag meelopen met een rechter-commissaris) maar ook een geldbedrag van 750,00 euro, beschikbaar gesteld door de Radboud Universiteit Nijmegen en een publicatie van zijn essay.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen