Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet op 4 mei in Wageningen

De Wolfswaard, één van de Open Huizen
Foto: Archief

Als onderdeel van een uitgebreid en gevarieerd programma, vindt op 4 mei in Wageningen, ook het dubbelprogramma Open Joodse Huizen- Huizen van Verzet plaats. Kleine bijeenkomsten om te herinneren en herdenken.

Centraal staan persoonlijke verhalen en lokale gebeurtenissen over het leven van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en het verzet in Wageningen.

Samen herinneren en herdenken

Op 4 mei 2018 vindt in samenwerking met Stichting Joods Erfgoed Wageningen het dubbelprogramma Open Joodse en Huizen en Huizen van Verzet in Wageningen plaats.

Het lokale (Joodse) leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog en het lokale verzet staan centraal. Op de plek waar de geschiedenis zich afspeelde vertellen vroegere bewoners, getuigen, nazaten, oude en nieuwe buurtgenoten, kenners en belangstellenden persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding.

Iedereen is welkom om te luisteren, indrukken te delen en samen te herdenken. De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk.

  • Om 10.30 uur en 11:30 is Kapelstraat 12 (Cafetaria ’t Passantje) te bezoeken,
  • Om 14.00 en om 15.00 uur zijn Bowlespark 1A, Haagsteeg 3A, Markt 15 (Colors World Food) en Aan De Rijn 12 (De Wolfswaard te bezoeken.

Houd rekening met een beperkt aantal plaatsen per locatie.

Tijden, locaties en meer informatie zijn te vinden op: openjoodsehuizen.nl/nl/wageningen2018. Hier kun je nog 19 andere steden en dorpen vinden waar een Open Joodse Huizen en/of Huizen van Verzet wordt georganiseerd.

Levensgeschiedenissen en oorlogsverhalen

Open Joodse Huizen past in de joodse traditie van herdenken door de nadruk die op het belang van de plaats (het huis) wordt gelegd. Bovendien sluit het herdenken op locatie goed aan bij de hedendaagse belangstelling voor het particuliere, persoonlijke verhaal in de geschiedenis.

Huizen van Verzet volgt hetzelfde stramien als Open Joodse Huizen: levensgeschiedenissen en oorlogsverhalen, in dit geval van verzetsmensen, worden verteld op de plekken waar die verzetsmensen actief waren, of woonden.

Net als bij Open Joodse Huizen bleek ook tijdens Huizen van Verzet dat een intieme huiskamerbijeenkomst de geschiedenis heel dichtbij brengt.