75 jaar Vrijheid groots gevierd, Wageningen op zoek naar verschilmakers

Foto: Wageningen Nieuws

Welk verschil maak jij als het gaat om vrijheid? Misschien behoor je wel bij de Verschilmakers. Op 5 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat in Wageningen de capitulatie werd ondertekend. Reden voor de Stad der Bevrijding om daar in 2020 uitgebreid bij stil te staan en te starten met de campagne: Jij maakt het verschil’.

Voorafgaand aan 5 mei wordt dit thema volop zichtbaar in de stad. De persoonlijke boodschappen van verschilmakers staan hierbij centraal.

Verschil

“Vrijheid is nooit vanzelfsprekend, we moeten het samen én voor elkaar bewaken. Iedereen kan het verschil maken voor de vrijheid van een ander.” aldus Toon van Asseldonk, voorzitter Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945.

‘Verschilmakers’ zijn mensen (bekend en minder bekend) die uitdragen welk verschil zij maken als het gaat om vrijheid. Mensen uit Wageningen, inwoners van Gelderland en de bevolking van Nederland; jongeren, ouderen en families; op verschillende niveaus en in verschillende belevingswerelden. Iedereen die dat wil, kan deelnemen. De manier waarop, wordt in de komende weken bekend gemaakt.”

Highlights Bevrijdingsevenement Wageningen

75 jaar Vrijheid wordt in de nacht van 4 op 5 mei 2020 herdacht en gevierd met LIGHT UP; een vernieuwend programma in het kader van Gelderland Herdenkt waarin het Nationale Bevrijdingsvuur en de historische locatie ‘Hotel de Wereld’ centraal staan. Videomapping, kunst, dans en muziek verbinden het verhaal van de bevrijding van Nederland met onze vrijheid nu.

Op 5 mei is er een vernieuwd programma voor de herdenkingsbijeenkomst in de Johannes de Doperkerk met de educatieve voorstelling Vrij Land en een ‘Manifest voor de Vrijheid’ door jongeren. Om 15.00 uur ontvangt Wageningen WOII-veteranen en erepeletons van de geallieerde landen. Dit gebeurt tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en het Bevrijdingsdefilé.

In april vindt bovendien het Freedom Film Festival plaats in het Heerenstraat Theater en Movie W. met films die gaan over vrijheid in de breedste zin van het woord. Op 8 mei wordt het publiek in de openbare ruimte getrakteerd op een pop-up filmroute van Go Short waarin korte films op verschillende locaties in de stad te zien zijn.

75 dagen tot 5 mei

Voorafgaand aan 4 en 5 mei, maar ook nog daarna, vinden tal van jubileumactiviteiten plaats. Een greep uit het programma. Op 16 april verschijnt het boek ‘Vrijheid geef je door’ over de ontwikkeling van herdenken en vieren van de bevrijding in Wageningen vanaf 1945. Ook is het mogelijk het “pad van de Vrijheid” te lopen. Dit kan samen met een gids in twee etappes op 18 april en 2 mei; Een bijzondere beleving van de thema’s oorlog, vrede en leven in vrijheid.

Op 27 april vindt een uniek Vredesconcert plaats. Dit wordt gegeven door Vredesconcert Duitse Musikkorps der Bundeswehr en de Nederlandse Marinierskapel der Koninklijke Marine. De zaal 40-45 in Museum De Casteelse Poort is vernieuwd en wordt geopend op24 april.

Ook vindt vanaf drie mei de tijdelijke tentoonstelling plaats ‘Wageningen, 75 jaar Stad der Bevrijding’. Deze is gewijd aan 75 jaar vieren en herdenken in Wageningen. Dit jubileumjaar gaan burgemeester van Rumund en wethouder Lara de Brito bovendien voorafgaand aan 5 mei langs nagenoeg alle basisscholen om daar gastlessen over vrijheid te geven.

Voor iedereen

Wethouder Lara de Brito: “Voor ons als Stad der Bevrijding wordt 2020 een heel bijzonder jaar. Wij vinden het belangrijk dat alle Wageningers zich onderdeel voelen van dit jubileum, daarom worden er ook veel verschillende activiteiten georganiseerd. Omdat we niet vroeg genoeg kunnen beginnen met het meegeven wat de betekenis van vrijheid is, maken de burgemeester en ik samen een Tour langs alle scholen, dan gaan we erover in gesprek met de kinderen.”

Gelderland Herdenkt

Van september 2019 tot mei 2020 herdenkt Nederland 9 maanden lang de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven en samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. In heel Gelderland wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen van toen onder de noemer Gelderland Herdenkt. De jubileumactiviteiten in Wageningen maken hier deel van uit. Weten wat er nog meer in Gelderland georganiseerd wordt rondom het jubileum? Kijk op gelderlandherdenkt.nl.