Tijdens de Nationale Dodenherdenking vinden in Wageningen op 4 mei weer verschillende activiteiten georganiseerd. Verzet staat in 2018 centraal in herdenkingen, vieringen, musea en educatie.
Het gaat daarbij om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook de inspiratie die het ons nu nog biedt.
In samenwerking met Stichting Joods Erfgoed Wageningen vindt het dubbelprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet plaats.
Het lokale (Joodse) leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog en het lokale verzet staan centraal.
De expositie is ook dit jaar in de Grote Kerk op de Markt. Vanaf 11.00 is deze toegankelijk. Om 12.00 uur opent burgemeester Geert van Rumund de tentoonstelling officieel. Hij doet dit samen met Henk Roskam wiens persoonlijke verhaal deel uitmaakt van de expositie.
Aansluitend aan de opening doopt de burgemeester een speciale tulp; de Freedom Flame NL. Lees hier meer over de expositie .
De expositie sluit om 18.15 uur en is na de Stille Tocht weer geopend tot 22.00 uur. Om 18.30 uur wordt de interkerkelijke herdenkingsdienst gehouden.
De Stille Tocht begint om 19.00 uur voor de Johannes de Doperkerk in de Bergstraat, met een overdenking en een gedicht. Daarna leiden de ceremoniemeesters de Stille Tocht langs het Joods Gedenkteken aan de Walstraat, waar de burgemeester een steentje namens de inwoners van Wageningen legt.
Dan gaat de Stille Tocht verder met de route naar de Costerweg. Na de twee minuten stilte legt de burgemeester een krans en verschillende Wageningse organisaties bloemstukken. Hierna is voor alle inwoners gelegenheid om zelf bloemen neer te leggen.
De Harmonie verzorgt de muzikale begeleiding. Jeugdleden van Scouting Die Wiltgraeff en basisschoolleerlingen helpen bij de twee monumenten.
‘Verbinding maken tussen mensen’ is de achterliggende gedachte van het inmiddels traditionele ‘Kaarsjes op de dijk’. Het Leeffestival zorgt samen met de 4Meiwerkgroep én inwoners voor een prachtig schouwspel: een lang lint van kleine lichtjes dat het meanderen van de rivier volgt.
Vanaf 19.30 tot 23.30 uur kunnen de inwoners van Wageningen langs de lichtjes wandelen. Kaarsjes zijn verkrijgbaar bij de expositie, maar men kan ook een eigen lichtje meebrengen.
De 4meiwerkgroep verzorgt namens de gemeente Wageningen op 4 mei het lokale herdenkingsprogramma in Wageningen. De groep bestaat uit vrijwilligers. Zij werkt samen met lokale en landelijke organisaties.
Dat zijn: Gemeente Archief Wageningen, Historische vereniging Oud Wageningen, Museum de Casteelse Poort, Stichting Cultuur in Wageningen, Stichting Joods Erfgoed Wageningen, Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet, GAW ontwerp + communicatie, Leeffestival.
Meer informatie over de activiteiten op 4 mei kun je vinden op wageningen.nl of 4meiwageningen.nl .