In de nacht van 4 op 5 mei verspreidt het Nationaal Bevrijdingsvuur zich vanuit Wageningen door heel Nederland.
Een recordaantal van ruim 5.000 lopers, verdeeld over 229 loopgroepen uit 201 gemeenten (twee derde van het land) verzamelt zich in de Stad der Bevrijding om het vuur op te halen op het 5 Mei Plein. In estafettevorm brengen zij het Bevrijdingsvuur lopend terug naar hun eigen gemeenten, van Maastricht tot Groningen. Zo bereikt het vuur iedere provincie en wordt de vrijheid die we op 5 mei koesteren letterlijk en symbolisch doorgegeven.
5 mei 2025 staat in het teken van het 'koesteren van de vrijheid', Start Nationale Viering van de Bevrijding & Bevrijdingsfestival Gelderland
10.30 uur - Start Nationale Viering van de Bevrijding
Op 5 mei vormt Wageningen als Stad der Bevrijding het decor voor de start van de Nationale Viering op 5 mei. In dit lustrumjaar koesteren we 80 jaar vrijheid met een bijzonder programma dat live door de NOS wordt uitgezonden op NPO 1 vanaf 10.30 uur. De Nationale Herdenking Capitulaties 1945, de 5 mei-lezing en het Vrijheidsdefilé komen dit jaar samen in een extra lange uitzending vanaf het 5 Mei Plein in Wageningen. Een passend programma met onder andere de 5 mei-lezing door de Poolse premier Donald Tusk, speech van de minister van Defensie, vlaggenceremonie, fly-past, het Vrijheidsdefilé met ruim 2.500 deelnemers inclusief militaire detachementen uit 12 landen. Dit unieke programma komt tot stand door een samenwerking van provincie Gelderland, gemeente Wageningen, Nationaal Comité 4 & 5 mei & Wageningen45.
Vlaggenceremonie
Tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 wordt de bevrijding van Nederland herdacht. Hierbij zijn minister van Defensie Brekelmans, de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, 10 militaire attachés, 20 ambassadeurs en ruim 50 (internationale) WOII-veteranen aanwezig. Tijdens deze ceremonie, met herkenbare vlaggenceremonie en flypast, komt de ‘Ode aan de Veteranen’ terug, waarbij middelbare scholieren zijn gevraagd te reflecteren op de heldendaden van onze veteranen.
5 mei lezing
Op Bevrijdingsdag wordt de 5 mei-lezing gegeven door een bijzondere buitenlandse gast: de Poolse premier Donald Tusk. In de jaren negentig was Tusk parlementslid, en onder meer vicevoorzitter van de senaat. In 2001 was hij een van de initiatiefnemers voor de oprichting van een nieuwe centrumpartij, waarvan hij in 2003 de leider werd. In 2007 werd hij premier van Polen. Hij bekleedde dit ambt zeven jaar lang, wat hem tot de langstzittende premier van democratisch Polen maakte. In 2023 werd hij herkozen als premier. Sinds begin dit jaar is Tusk namens Polen voor een half jaar voorzitter van de Europese Unie.
Veteranen geëerd
Op 5 mei eren we WOII-veteranen en markeren we de internationale militaire samenwerking vanaf 1945 tijdens het Vrijheidsdefilé. In Wageningen begon de vrijheid die we in Nederland sinds 5 mei 1945 kennen. De bevrijding door de geallieerden was ook de start van een brede internationale militaire samenwerking. Tot op de dag van vandaag beschermen we met onze internationale partners vrede en veiligheid. Dat maken we zichtbaar in het Vrijheidsdefilé met de deelname van buitenlandse militaire detachementen uit: Canada, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Noorwegen, Oekraïne, Polen, Slowakije, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten. Daarnaast zal ook een afvaardiging van het NATO-hoofdkwartier in Brunssum, Allied Joint Forces Command Brunssum (JFCBS), deelnemen aan het Vrijheidsdefilé. De aanwezige (internationale) WOII-veteranen blijven uiteraard, net zoals voorgaande jaren, het defilé aanvoeren. Na de WOII-veteranen zullen de buitenlandse militaire detachementen van actief dienende militairen in meerdere clusters deelnemen aan het Vrijheidsdefilé, met in totaal 2.500 deelnemers.
Het bericht gaat verder onder de foto.
13.00 uur - Symbolische start Bevrijdingsfestivals door minister-president Schoof
Om 13.00 uur zal minister-president Schoof het Bevrijdingsvuur ontsteken op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival Gelderland. Hiermee worden de 14 Bevrijdingsfestivals verspreid door het hele land officieel geopend. Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur is de afsluiting van de live-uitzending door de NOS op NPO1. Aansluitend zal de minister-president de aanwezige pers te woord staan.
13.00 uur - Bevrijdingsfestival Gelderland
Met het ontsteken Bevrijdingsvuur op het hoofdpodium barst ook in Wageningen het Bevrijdingsfestival los en zal de vrijheid muzikaal gekoesterd worden op 15 podia verspreid door de hele stad. Met een programmering ‘voor en door Wageningen’ bieden we graag een podium aan veelbelovend talent én professionele musici. Bekende namen zoals Rondé (13.00 uur), Zoë Tauran (15.30 uur), Roxy Dekker (18.30 uur) & Douwe Bob (20.15 uur) helpen daarnaast om de vrijheidsboodschap bij een groot (jong) publiek over te brengen. Daarnaast zijn er 15 podia door het stadscentrum van Wageningen, samen vormen zij het Bevrijdingsfestival Gelderland. Bekijk de hele line-up van het Bevrijdingsfestival op Wageningen45.nl.
17.30 uur - Vrijheidsmaaltijd in het Vrijheidskwartier
Bij het vallen van de avond schuiven we aan voor de Vrijheidsmaaltijd op de Generaal Foulkesweg. Aan een tafel van maar liefst 400 meter is plaats voor zo’n 800 dinergasten. 100 kaarten worden ter beschikking gesteld aan de lokale AZC’s en minima via de Voedselbank. Samen zullen alle gasten de vrijheid koesteren met heerlijk eten uit de wereldkeuken, muziek en cultuur. De kaarten voor de Vrijheidsmaaltijd 2025 zijn bijna uitverkocht. Wageningen45 presenteert de Vrijheidsmaaltijd in samenwerking met Food of Cultures, Bblthk Wageningen, Hotel de Wereld en het Vrijheidskwartier.