Wageningen koestert 80 jaar vrijheid met inhoudelijk programma op 4 mei 

01 mei , 22:25 4 en 5 Mei
5meiplein defile 04
Wageningen 45

Op 4 mei herdenken we oorlogsslachtoffers en koesteren we de vrijheid vanuit Wageningen: Stad der Bevrijding samen met ruim 50 internationale WOII-veteranen.

Verder zijn aanwezig de Poolse premier Donald Tusk, minister-president Schoof, twaalf internationale militaire samenwerkingspartners en vele andere verschilmakers.

80 jaar vrijheid
In dit bijzondere jubileumjaar waarin we 80 jaar vrijheid markeren, bezoeken ruim 50 (internationale) WOII-veteranen de ‘Stad der Bevrijding’, Wageningen. De internationale veteranen arriveren tussen 1 en 3 mei uit Canada (25 veteranen) en het Verenigd Koninkrijk (20). Naar verwachting zullen 10 van de 41 in leven zijnde Nederlandse WOII-veteranen op 5 mei aanwezig zijn bij de start Nationale Viering van de Bevrijding in Wageningen. In de nacht van 4 op 5 mei wordt het Nationale Bevrijdingsvuur ontstoken door veteranen Mervyn Kersh (100) uit het Verenigd Koninkrijk en Nick Janicki (101) uit Canada. Zij ontsteken het Bevrijdingsvuur samen met burgemeester van Wageningen, Floor Vermeulen tijdens Vuur van de Vrijheid (22.50 uur, NPO 1). Het ontsteken van het vuur markeert de overgang van 4 op 5 mei.

12.15 uur - Opening lokale Herdenkingexpositie 

De Wageningse 4 Mei Werkgroep organiseert opnieuw een herdenkingsexpositie, waarin de verhalen van inwoners uit het ‘Wageningen van toen’ centraal staan. Ooggetuigen delen hun persoonlijke herinneringen, terwijl historici en andere betrokkenen bijdragen met onderzoek en (beeld)materiaal over Wageningen en de Tweede Wereldoorlog. De expositie, die door de jaren heen door jong en oud is bezocht en gewaardeerd, blijft groeien. Dit jaar is de tentoonstelling te bezoeken op 3 en 4 mei in de Grote Kerk op de Markt. De officiële opening, door burgemeester Floor Vermeulen & directeur van Wageningen45 Chris Janssen, vindt plaats op 4 mei om 12.30 uur met de onthulling van nieuwe banieren, gewijd aan het thema ‘vrouwen in het Wageningse verzet’. 

19.00 uur - Stille Tocht & Dodenherdenking 

Op 4 mei herdenken we in heel Nederland de slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen of geweld tijdens vredesmissies om het leven zijn gekomen. In Wageningen staan we in het bijzonder stil bij onze eigen stadsgenoten die het slachtoffer werden, en bij wat de oorlog voor hen en onze gemeenschap heeft betekend. 

Dit jaar start de Stille Tocht voor het eerst in het Torckpark, om 19.00 uur. Rond 19.50 uur komt de stoet aan bij het ‘Monument voor de Gevallenen’ aan de Costerweg. Daar vindt om 20.00 uur de Nationale Dodenherdenking plaats, met twee minuten stilte, gevolgd door het zingen van het Wilhelmus en een kranslegging. 

Het bericht gaat verder onder de foto.

Jorrit Lousberg

22.50 uur - ‘Vuur van de Vrijheid’ & ontsteken Nationaal Bevrijdingsvuur (23:00 uur, NPO1) We sluiten 4 mei af met het programma ‘Vuur van de Vrijheid’, een live-uitzending van de NOS vanaf het 5 Mei Plein voor Hotel de Wereld. Muziek, verhalen en voordrachten die het thema (on)vrijheid belichten, vormen in dit programma de symbolische brug tussen herdenken op 4 mei en het vieren van vrijheid op 5 mei. Met optredens en voordrachten van onder anderen Douwe Bob, Maan, Angela Groothuizen, Sinan Can, Michelle David, Blaudzun en Sven Hammond. Aan het einde van de uitzending wordt het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken door twee WOII-veteranen en burgemeester Floor Vermeulen: de overgang van 4 op 5 mei. Vervolgens brengen veertien verschilmakers van nu, waaronder Jessica de Abreu en Sipke Jan Bousema, het vuur uit naar de veertien Bevrijdingsfestivals in het land. ‘Vuur van de Vrijheid’ is een coproductie van de NOS, Theater na de Dam, XSAGA en Wageningen45. Er is beperkt ruimte voor publiek langs het 5 Mei Plein. 

00.00 uur - Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2025 

In de nacht van 4 op 5 mei verspreidt het Nationaal Bevrijdingsvuur zich vanuit Wageningen door heel Nederland. Een recordaantal van ruim 5.000 lopers, verdeeld over 229 loopgroepen uit 201 gemeenten (twee derde van het land) verzamelt zich in de Stad der Bevrijding om het vuur op te halen op het 5 Mei Plein. In estafettevorm brengen zij het Bevrijdingsvuur lopend terug naar hun eigen gemeenten, van Maastricht tot Groningen. Zo bereikt het vuur iedere provincie en wordt de vrijheid die we op 5 mei koesteren letterlijk en symbolisch doorgegeven.