Politie vindt gedumpte rookmortier bij kinderspeelplaats

Foto: Politie Wageningen Facebook

De politie in Wageningen heeft vanmorgen na een melding een rookmortier aangetroffen bij een kinderspeelplaats. Men vermoed dat de mortier van een verzamelaar is geweest, gezien de staat er van.

Na de melding is de politie met de EOD (Explosieven Opruimingsdienst) naar de locatie gegaan.

Rook

rookmortier
De vindplaats

Volgens de EOD zat de mortiergranaat nog vol. De politie is boos dat de mortier nota-bene bij een kinderspeelplaats werd gedumpt. Aan de markeringen valt op te maken dat het hier om een rookmortier gaat, gebruikt om een rookgordijn te creƫren.

De 2 inch Mortar Bomb (MK2) werd door onder andere het Britse leger gebruikt vanaf de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren ’80. Met een groene kleur en de rode rand werd aangegeven dat het een SM (Smoke Mortar), een rookmortier, was.

Maar dat maakt hem niet ongevaarlijk. De politie waarschuwt dan ook ten alle tijden meteen te bellen zodra je munitie of een explosief vindt.

De politie krijgt vaker meldingen over gevonden explosieven, wapens of munitie. “Heb je deze zelf verzameld en wil je er van af? Bel dan ook de politie! Desnoods begraaf je het zelf en belt dan dat op die locatie een bom ligt.” schrijft de politie op Facebook “Maar dit kan echt niet.”