Omroep Gelderland op oorlogspad met Maarten van Rossum deel #3

Foto: Fred Ernst, wikimedia

Maarten van Rossum heeft Operatie Market Garden meegemaakt als kind. Hij weet er niets meer van en gaat op oorlogspad om de nagelaten sporen van de operatie te ontdekken.

Deel #3: van Oosterbeek naar de overkant en terug

Archeoloog Martijn Reinders heeft aan de hand van kaarten uitgezocht waar de exacte locatie van een gecrashte Stirling bommenwerper moet zijn geweest. Samen met Maarten duikt hij de bossen in en dat wordt een ware expeditie. Het is nat en het is behoorlijk zoeken maar ze vinden de crashlocatie en vinden zelfs restanten van het bewuste vliegtuig.

Daarnaast neemt Robert Voskuil uit Oosterbeek Maarten mee langs sporen van de gevechten in Oosterbeek. Schuttersputten in het bos en een hek van een voortuin met nooit herstelde oorlogsschade. De strijd was tegen die tijd al verloren, de geallieerden werden in Oosterbeek ingesloten door Duitsers en konden alleen maar ontsnappen via de rivier.

Op het punt waar die ontsnapping plaatsvond staat een monument dat zo’n 15 jaar geleden door particulieren geplaatst en gemaakt is. Erg bijzonder is dat je er nauwelijks kunt komen…

(tekst Omroep Gelderland) Meer over dit programma: Op oorlogspad met Maarten van Rossum

Zie ook: