Omroep Gelderland op oorlogspad met Maarten van Rossum deel #4

Foto: Fred Ernst, wikimedia

Maarten van Rossum heeft Operatie Market Garden meegemaakt als kind. Hij weet er niets meer van en gaat op oorlogspad om de nagelaten sporen van de operatie te ontdekken.

Deel #4: Wat gebeurde er na Market Garden?

In deze aflevering staan we stil bij de periode net na Operatie Market Garden. Inmiddels is de wijk Schuytgraaf verrezen; een keurige mooie nieuwbouwwijk met leuke tuintjes en spelende kinderen die niet vermoeden dat ze bovenop een massagraf tikkertje aan het spelen zijn.

Ondanks de zeer intensieve strijd kwamen de Duitsers niet in Elst, laat staan tot aan de Nijmeegse brug. Met archeoloog Martijn Reinders bezoekt Maarten de Breedlersestraat bij Elst, ze stoppen bij een berm met een bijzonder verhaal.

Na het mislukken van Operatie Market Garden zetten de Duitsers zich schrap voor wat er misschien nog komen zou, een heel gebied werd leeg gemaaid: meer dan 100.000 mensen moesten huis en haard verlaten en er werden dwangarbeiders ingezet om nieuwe stellingen aan te leggen. Een klein deel van deze arbeiders was vrijwillig: een groep van deze werkers werd ondergebracht in wat nu het ROC is in Velp.

Samen met Leo van Midden bezoekt Maarten deze school. Ook gaan ze kijken bij een bunker op de grens van Gelderland.

(tekst Omroep Gelderland) Meer over dit programma: Op oorlogspad met Maarten van Rossum

Zie ook: