Maarten van Rossum heeft Operatie Market Garden meegemaakt als kind. Hij weet er niets meer van en gaat op oorlogspad om de nagelaten sporen van de operatie te ontdekken.
bezoekt de plek waar hij als paar maanden oude dreumes in een kinderwagentje in een tuin stond. Wageningen 17 september 1944, de bommen en granaten vlogen hem letterlijk om de oren. Zijn ouders zijn in de oorlog met hem en de Siamese kat gevlucht naar een veiliger onderkomen. Maarten van Rossem is in zekere zin een potentieel oorlogsslachtoffer. Je zou ook kunnen zeggen; hij herinnert er zich geen barst meer van, beide is waar.
In Groesbeek gaat het verhaal verder, de luchtlandingen van de eerste dag vonden onder andere daar plaats. Het doel was om zo snel mogelijk de Nijmeegse brug in geallieerde handen te krijgen, zodat de troepen die uit het zuiden oprukten daar makkelijk overheen zouden kunnen. Dat is niet gelukt. Met Erik Jellema gaat maarten in gesprek op de plek van de landingen en kijken ze uit over de brug waar het allemaal om te doen was.
Archeoloog Martijn Reinders maakt de kijker en Maarten opmerkzaam op sporen van toen waardoor je even teruggeworpen wordt in de tijd van september 1944. Dit keer een paar betonnen klonten die zo’n 10 jaar geleden gevonden zijn onder het wegdek bij de Nijmeegse brug. Imposante Wegversperringen uit 1944 die een rol hebben gespeeld bij de verovering van die brug.
(tekst Omroep Gelderland) Meer over dit programma: Op oorlogspad met Maarten van Rossum