Op zondag 26 januari onthult burgemeester Geert Van Rumund het tijdelijke Holocaust monument ‘Levenslicht’. Dit vindt plaats om 19.00 uur aan de Walstraat tegenover het Joods monument; de plek waar een steen ons herinnert aan de synagoge die daar tot de meidagen van 1940 stond.
Iedereen die daarbij aanwezig wil zijn, is van harte welkom.
De onthulling vindt plaats aan de vooravond van de Internationale Herdenkingsdag van de Slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari a.s. is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt dit herdacht. Via de plaatsing van Levenslicht wordt stil gestaan bij de Holocaustslachtoffers uit gemeente Wageningen.
Na de onthulling wordt het monument verplaatst naar het Raadhuisplein, voormalig pand Terre des Hommes waar het van maandag 27 januari tot en met zondag 9 februari te zien is. Van 19.00-22.00 uur lichten de stenen dagelijks op. Het monument in Wageningen maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 170 Nederlandse gemeenten deelnemen. Kunstenaar Daan Roosegaarde tekende voor het ontwerp.
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggerukt en vermoord.