Vrijheidsdefilé markeert internationale militaire samenwerking

18 apr , 10:58 '40-'45
bevrijdingsdefile
Jorrit Lousberg

Op 5 mei vindt weer het Vrijheidsdefilé plaats. Daarmee worden de WOII-veteranen geëerd en de internationale militaire samenwerking vanaf 1945 gemarkeerd.

In Wageningen, Stad der Bevrijding, begon de vrijheid die we in Nederland sinds 5 mei 1945 kennen. De bevrijding door de geallieerden was ook de start van een brede internationale militaire samenwerking. Tot op de dag van vandaag beschermen we met onze internationale partners vrede en veiligheid. Dat maken we zichtbaar in het Vrijheidsdefilé met de deelname van buitenlandse militaire detachementen uit: Canada, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Noorwegen, Oekraïne, Polen, Slowakije, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten.

Daarnaast zal een afvaardiging van het NATO-hoofdkwartier in Brunssum, Allied Joint Forces Command Brunssum (JFCBS), deelnemen aan het Vrijheidsdefilé. In dit jubileumjaar is het defilé onderdeel van de start van de Nationale Viering van de Bevrijding (Nationale Herdenking Capitulaties 1945, 5 mei-lezing & Vrijheidsdefilé) en wordt live uitgezonden door de NOS op NPO 1 (vanaf 10.30 uur).

Veteranen voorop

De aanwezige (internationale) WOII-veteranen blijven uiteraard, net zoals voorgaande jaren, het defilé aanvoeren. Hoeveel (internationale) WOII-veteranen in Wageningen aanwezig zullen zijn op 4 & 5 mei wordt later bekendgemaakt. Na de WOII-veteranen zullen de buitenlandse militaire detachementen van actief dienende militairen in meerdere clusters deelnemen aan het Vrijheidsdefilé. Daarnaast is er een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen uit latere VN-vredesmissies.

Van Bevrijdingsdefilé naar Vrijheidsdefilé sinds 2024

Sinds 2023 werkt Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 aan vernieuwde relevantie voor het jaarlijkse defilé: recente gebeurtenissen op het wereldwijde toneel waardoor wereldwijd vrijheid en verworvenheden onder druk staan leren ons dat er zonder internationale militaire samenwerking géén 80 jaar vrijheid zou zijn. Het is een illusie om te denken dat het Nederlandse leger onze vrijheid zonder internationale steun zou kunnen verdedigen. Dat geldt niet alleen voor Nederland, ook in Europees verband en zelfs daarbuiten zijn deze partnerships nodig. In verschillende NAVO-missies wordt op intensieve manier samengewerkt met onze bondgenoten, ook buiten de Europese grenzen. Er zijn grote internationale oefeningen op Nederlands grondgebied en ook op uitvoeringsniveau is er steeds intensievere samenwerking. Daarom is het Bevrijdingsdefilé in 2024, in aanloop naar 80 jaar vrijheid, al omgevormd naar het Vrijheidsdefilé. In 2024 namen zes buitenlandse militaire detachementen deel aan het defilé. Dit jaar is die deelname verdubbeld naar twaalf landen.

Vijanden van toen, bondgenoten van nu

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de internationale bondgenoten veranderd: tegenstanders van toen zijn bondgenoten van nu geworden. Eerder werd al bekendgemaakt dat een Duitse delegatie van actief dienende militairen deelneemt aan het Vrijheidsdefilé op 5 mei dit jaar. Het zichtbaar maken en markeren van dit bondgenootschap draagt bij aan de waardering voor de onmisbare internationale samenwerking. De vernieuwingen in het defilé zijn doorgevoerd in nauwe samenwerking met het Veteraneninstituut, Veteranenplatform en in overleg met de verschillende ministeries.