Op 11 september begon de Verspillingsvrije Week. Vanuit het
onderwijs in Regio Foodvalley is er veel belangstelling om deel te nemen.
Op de eerste dag gingen de studenten van mbo Rijn
IJssel-Vakschool Wageningen aan de slag. Zij volgden een masterclass ‘koken met
gered voedsel’ van kok Giel Dons (van Dons catering uit Wageningen).
Koken met gered voedsel
Twintig eerste studenten (opleiding manager/ ondernemer) en tweedejaars
studenten (koksopleiding) maakten verschillende gerechten op basis van
restvoedsel. Onder begeleiding van kok Giel Dons en van Hoofd Keuken Guus
Weerdenburg gingen de studenten gingen aan de slag met prei, veel courgettes,
kaassnijsel, appels en pruimen, bieten, eieren, meel en broodresten. Alles
geteeld en geproduceerd in eigen regio. Ze maakten er diverse soepen, hartige
pannenkoekjes en taartjes van. Ter plekke werden de gerechten bedacht, omdat
het natuurlijk pas op het allerlaatste moment duidelijk is welk restvoedsel er
overblijft bij bedrijven. De gerechten werden direct daarna uitgeserveerd als
lunch in het restaurant van de vakschool. Oude en nieuwe Wageningers die
deelnemen aan het Buddy to Buddy-project en bewoners van AZC’s, plus een aantal
vaste bezoekers van het restaurant van Rijn IJssel, kwamen samen van de lunch
genieten. Voor de studenten was het extra leuk dat ze konden zien en horen wat
inwoners van hun gerechten vonden.
Samen genieten
Wethouder Maud Hulshof uit Wageningen lunchte ook mee: “Het is fantastisch
om al deze inwoners en partijen in onze stad hier samen te zien genieten. In
Nederland wordt per jaar 2 miljard kilo voedsel weggegooid. Dat is
onverteerbaar. Zeker als je kijkt naar wat het kost om voedsel te produceren.
Door zoals vandaag op een leuke manier samen te leren hoe het anders kan,
veranderen we stap voor stap ons voedselsysteem.”
Het bericht gaat verder onder de foto.
De ecologische telers en producenten van vereniging StreekWaar in de regio
hebben de restproducten gul geschonken om deze lunch mogelijk te maken:
Graangeluk, Remeker, tuinderij De Stroom, tuinderij Het Lichtveen, tuinderij De
Wilde Peen, De Oude Ronde, Van Steenbergen, De Gieterij, Ommuurde Tuin. Het
Vrijwilligers Centrum en de Meedoenbalie hebben hielpen met de werving van de
gasten.
Samen verspillingsvrij
Van 9 tot 15 september is de
Verspillingsvrije Week. In deze week gaat heel Nederland voor
#verspillingsvrij, vol inspiratie én leuke acties. Regio Foodvalley werkt aan
een voedselsysteem waarin voedsel op waarde wordt geschat en waarin verspilling
dus wordt tegengaan. De regio is dan ook heel actief op het thema
voedselverspilling. Hier worden de krachten van bedrijven, kennisinstellingen,
overheden en inwoners gebundeld om te inspireren, activeren en innoveren op het
gebied van voedselverspilling. Tijdens de Verspillingsvrije Week gebeurt er
daarom veel in de regio rondom dit thema om mensen te motiveren deze week én de
rest van het jaar minder voedsel te verspillen.
Foto's: Studio7