Ruim 90 organisaties in de Valleiregio brengen dak- en thuisloze mensen in kaart. Doel is inzicht te krijgen in de werkelijke omvang van de groep dak- en thuislozen.
Aan deze ETHOS-telling van Hogeschool Utrecht en Kansfonds doen in totaal tien regio’s mee. Zo komen er betrouwbare cijfers voor heel Nederland. Dat is nodig voor een effectieve aanpak van dak- en thuisloosheid.
Veel jongeren onder de daklozen
De uitkomsten van twee eerdere ETHOS-tellingen lieten zien dat dak- en thuisloosheid divers is en heel verschillende mensen treft. “Vaak wordt gedacht dat de grootste groep op straat of in een opvang voor dakloze mensen verblijft, maar dat is niet zo”, zegt Robin Heijna, projectleider van de ETHOS-telling bij Hogeschool Utrecht. “De meeste dak- en thuisloze mensen verblijven noodgedwongen bij vrienden, familie of derden, of op een camping, in een antikraakwoning, een schuur of in een auto. Niet alleen volwassen mannen en vrouwen, maar ook heel veel kinderen en jongeren leven in onwenselijke omstandigheden. Gemeenten schrokken van het feit dat 40 procent van de getelde mensen jonger is dan 28 jaar.
Vollediger beeld
Onder andere gemeentelijke diensten, maatschappelijke opvangorganisaties, buurthuizen, kerken, woningcorporaties, zorginstellingen en boa’s brengen dak- en thuisloze mensen in hun regio in kaart. Door de diversiteit aan telorganisaties ontstaat een vollediger beeld.
“Ik verloor mijn huis, mijn werk, mijn relatie. Maar het ergste was dat ik mezelf begon te verliezen en niet meer mee leek te tellen.” vertelt R. uit eigen ervaring. “Dakloos zijn is niet alleen geen dak boven je hoofd hebben, maar ook langzaam verdwijnen uit de maatschappij. Het is alsof niemand je meer ziet.”
De telling is een belangrijke stap in de erkenning van alle vormen van dak- en thuisloosheid, waardoor er beter beleid kan komen. Ook geven professionals aan zich meer bewust te zijn van (dreigende) dakloosheid bij mensen die ze tegenkomen.
Wethouder Guido van Vulpen: “Ook in onze regio neemt het aantal dak- of thuisloze mensen toe. We zetten daarom volop in op het bouwen van extra huizen en andere manieren om woningen toe te voegen. Maar echt goed inzicht om hoeveel mensen het nu gaat en wat de behoefte van die mensen zijn ontbreekt nog. Daarom ben ik blij dat zoveel partners meewerken aan deze telling. Inzicht is een hele belangrijke eerste stap in het voorkomen en aanpakken van dak- en thuisloosheid.”
Elke vier jaar tellen
“Hogeschool Utrecht en Kansfonds startte in 2023 met de ETHOS-telling, omdat in de huidige statistieken groepen dak- en thuisloze mensen verborgen blijven”, vertelt Willem van Sermondt, programmaleider Kansfonds. “Kinderen, mensen boven de 65 jaar en mensen zonder geldige verblijfspapieren ontbreken bijvoorbeeld. Het is belangrijk om deze verborgen dak- en thuisloosheid zichtbaar te maken, want alleen dan kan er goed beleid worden gemaakt om dak- en thuisloosheid op te lossen.”
Kansfonds en Hogeschool Utrecht streven ernaar de ETHOS-telling structureel te maken, en elke vier jaar uit te voeren in alle regio's van Nederland. Zo kunnen we zien of nieuwe maatregelen effect hebben en dakloosheid afneemt.
De resultaten van deze ETHOS-telling komen op 8 oktober. Twee dagen voor Wereld Dakloze Mensen Dag.