Ruimte voor speed-pedelecs in Wageningen

Foto: Guy Ackermans

De eerste gemeente die de speed-pedelecs fietsen op een aantal fietspaden binnen de bebouwde kom gaat toestaan is de gemeente Wageningen.

Dit in aansluiting op het verkeersbesluit van de provincie Gelderland (najaar 2017).

Onderbord

Deze fietspaden zijn te herkennen aan speciale borden die onder de fietsborden worden geplaatst met de tekst ‘speed-pedelec toegestaan’.

Wethouder verkeer Han Ter Maat: “We denken dat dit de veiligheid ten goede komt. Daarbij moeten de speed-pedelec fietsers bij gebruik van het fietspad wel hun snelheid matigen.”

Dezelfde regels als voor de bromfiets

Een speed-pedelec is een elektrische fiets die gemaakt is om harder te kunnen fietsen dan 25km per uur tot maximaal 45km per uur. Sinds vorig jaar zijn deze fietsen officieel bromfiets en gelden dezelfde regels als voor de bromfiets. Het zijn de meest stille bromfietsen en je kunt er ook gewoon mee fietsen met uitgeschakelde motor.

Als eerste provincie heeft Gelderland op enkele van haar fietspaden het gebruik van speed-pedelecs toegestaan. De opening van het eerste fietspad (Mansholtlaan) waar het werd toegestaan was op 18 september 2017.’

Dat fietspad sluit aan op het Wageningse wegennet. Vervolgens is in samenwerking met de Fietsersbond Wageningen geïnventariseerd waar de speed-pedelec toestemming kan krijgen te gast te zijn op onze fietspaden.

Passende keuze

Wethouder ter Maat: “Net als bij racefietsers kunnen de fietsomstandigheden sterk variëren, zoals bijvoorbeeld de drukte op de weg, de eigen kracht, de wind en het weer. Soms hebben racefietsers de keus tussen de autorijbaan en het fietspad.”

“Wanneer zij kiezen om van het fietspad gebruik te maken, dan passen zij zich redelijk goed aan het overige fietsverkeer aan. Nog meer dan bij racefietsers variëren de omstandigheden voor speed-pedelec fietsers door onder andere de stroomvoorraad in de accu en toegepaste ondersteuning. Daarom willen wij de speed-pedelec fietsers de meest passende keuze voor de omstandigheden bieden.”

'
article
13238
Ruimte voor speed-pedelecs in Wageningen
De eerste gemeente die de speed-pedelecs fietsen op een aantal fietspaden binnen de bebouwde kom
https://wageningen.nieuws.nl/gemeente/13238/ruimte-speed-pedelecs-wageningen/
2018-02-24T15:08:40+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/366/2018/02/24150015/Speed-pedelecs-e1519481301426.jpg
fietspad, Gemeente Wageningen, speed-pedelecs, Wageningen Nieuws
Gemeente