Open Monumentendag Wageningen geheel in teken van ‘100 jaar WUR’

Foto: Gemeente Wageningen

Centraal in dit feestjaar staan de Wageningse universiteitsgebouwen van weleer tot anno nu. Op zondag 9 september is tijdens de Open Monumentenroute een selectie van deze vaak markante panden gratis geopend voor publiek.

Zo is het mogelijk om het bijna 100-jarige Bodemkunde op Duivendaal te bezoeken, maar ook het nog zeer jonge Forumgebouw op Campus de Born. En kun je onder meer een kijkje nemen op de Wageningse Berg in parels als Microbiologie, Schip van Blaauw en Gebouw met de Klok.

Onder begeleiding van gedreven gidsen loop je verder over (voormalige) universiteitsterreinen om een beeld te krijgen van haar rijke geschiedenis en gevarieerde architectuur.

Openingsavond

Op vrijdagavond 7 september is de Aula aan Generaal Foulkesweg 1 het decor voor een veelzijdige openingsavond. Stedenbouwkundige Paul Kurstjens verzorgt dan een lezing onder de titel ‘Van universiteitskwartier naar campus in Wageningen, Utrecht en Nijmegen’.

Verder krijgen burgemeester Geert van Rumund en Rens Buchwaldt, Raad van Bestuurslid van de WUR, het eerste exemplaar van de publicatie ‘Van clusters tot campus’; ruim een eeuw bouwen voor de Wageningse universiteit’ uitgereikt.

Deze nieuwste uitgave van het comité Open Monumentendag Wageningen (OMDW) is aan het eind van de avond ook te koop. Boeiende bijdragen zijn te verwachten van stadsdichter Ivanka de Ruijter en columnist Klaas de Vries.

De muzikale omlijsting van de avond wordt verzorgd door organist Gonny van der Maten. En als klap op de vuurpijl geeft de Ceresband tijdens de eindborrel nog een spetterend optreden.

Het programma, voor iedereen gratis toegankelijk, start om 20:15 uur en de inloop is vanaf 19:45.

Publicatie en tentoonstelling in bblthk

De rijk geïllustreerde uitgave ‘Van clusters tot campus; ruim een eeuw bouwen voor de Wageningse universiteit’ telt 128 pagina’s en is voor 14,90 euro onder meer te koop bij boekhandel Kniphorst, museum de Casteelse Poort en tijdens de Molenmarkt (zaterdag 8 september).

Aan de hand van zeven clusters en 1 campus, gelardeerd met even zoveel interviews of oral history, krijgt u een goed beeld van de rijke geschiedenis van de WUR (en voorgangers) en haar gevarieerde architectuur.

In de bblthk is tot aan Open Monumentendag een tentoonstelling ingericht met bewerkte foto’s van Mark Vogt en etsen van Hanke Cannegieter, geïnspireerd op universiteitsgebouwen.

Op 8 en 9 september is deze tentoonstelling in het Forumgebouw op de Campus te bewonderen.

Open Monumentenroute

De Open Monumentenroute vindt op zondag 9 september plaats. De meeste gebouwen zijn geopend van 12 tot 17 uur. Aan de hand van een speciaal hiertoe uitgegeven brochure kunt u tal van markante gebouwen en locaties bezoeken. Vele gidsen (van onder meer ’t Gilde) staan die dag voor u klaar.

Voor een overzicht van het complete programma is de gratis brochure vooraf verkrijgbaar in de bblthk, het stadhuis en boekhandel Kniphorst. Op 9 september is de brochure ook verkrijgbaar bij het centrale informatiepunt Duivendaal 10 en bij de deelnemende panden.

Voor meer informatie over alle activiteiten kunt u ook terecht op de site van het lokale comité: omdw.nl

Nieuw: Klassendag!

Dit jaar wordt voor het eerst ook een Klassendag voor Wageningse basisscholieren georganiseerd.

In de fraaie collegezaal van het Schip van Blaauw kunnen leerlingen van groepen 7 en 8 op donderdag 6 september een verrassend college volgen, gegeven door beeldend kunstenaar Robbert Kamphuis en dichter Martijn Adelmund.

Daarnaast krijgen de scholieren onder leiding van Jelle de Gruyter en Hans Dijkstra een rondleiding door dit prachtige voormalige laboratorium.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen