Digitaal participatieplatform gelanceerd voor de meningen van inwoners

Foto: GraphicMama-Team, pixabay

De gemeente Wageningen heeft haar eigen digitale participatieplatform ‘Stem van Wageningen’ gelanceerd. Via het platform kunnen alle inwoners voortaan vanuit huis op een zelf gekozen moment meedenken- en praten over gemeentelijke projecten en plannen.

De gemeente start met een vragenlijst over wat inwoners handig en fijn vinden in het contact met de gemeente. Het invullen van deze vragenlijst kan per direct op stemvan.wageningen.nl.

Je mening laten horen

Burgemeester Van Rumund, verantwoordelijk voor democratische vernieuwing en dienstverlening: “Via dit platform kunnen onze inwoners voortaan vanaf de bank op hun eigen moment hun stem laten horen. Met deze laagdrempelige en makkelijke aanpak hopen we een grotere en meer diverse groep inwoners een stem te geven.”

De Wageningse inwoner Kees heeft zich inmiddels al aangemeld voor het platform. Waarom? “Omdat ik als 65-plusser tot een groep behoor met veel ervaring waar de gemeente binnen haar projecten meer gebruik van kan maken”.

Een vaste plek voor online participatie

Helemaal nieuw is het niet dat de gemeente haar inwoners online betrekt. Maar het voordeel van dit nieuwe eigen platform is dat alle online participatieprojecten binnen de gemeente nu voortaan op één vaste plek te vinden zijn. Bovendien bouwt de gemeente een blijvende groep meedenkers op, doordat eenmalig registreren nodig is. En ook kan er meer in dit systeem. Burgemeester Van Rumund benadrukt wel dat de gemeente ook, zodra dat weer kan, fysieke bijeenkomsten gaat houden. “Het is niet zo dat we hiermee stoppen. Wat we vooral willen, is iedereen op zijn of haar eigen manier bereiken en bedienen.”’

Verder uitbouwen met nieuwe interactiemogelijkheden

In eerste instantie wordt het platform ‘Stem van Wageningen’ ingezet voor een vragenlijst over wat inwoners handig en fijn vinden in het contact met de gemeente. Het is de bedoeling dat Stem van Wageningen de komende tijd verder uitgebouwd wordt met nieuwe projecten en nieuwe interactiemogelijkheden. Bijvoorbeeld dat inwoners zelf een idee voor hun wijk kunnen toevoegen en hiervoor medestanders zoeken.

Het digitaal participatieplatform maakt onderdeel uit van het project democratische vernieuwing. Doel van dit project is om de kennis en kunde van inwoners en organisaties uit Wageningen beter te benutten door hen (nog) meer te betrekken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen