Studenten scheiden 1624 zakken afval

Foto: Screen YouTube

De winnaars van The Waste Challenge zijn bekend. Na een strijd van tien weken om zoveel mogelijk afval te scheiden produceerde een studentengang van flat Dijkgraaf, met 18 studenten slechts 10 zakken restafval.

De Shopping Spree die ze wonnen en op 29 juni uitvoerden, was een lokaal spektakel. Ondanks dat de studenten in 7 minuten door de Albert Heijn Wageningen renden om zoveel mogelijk spullen voor hun studentenhuis in te slaan zijn er gelukkig geen brokken gevallen.

Fanatiek

Niet alleen de prijswinnaars waren enthousiast over The Waste Challenge. In vier flats hebben meer dan 100 studentengangen fanatiek afval gescheiden. Tien weken lang werden studenten van de flats Asserpark, Hoevestein, Rijnveste en Dijkgraaf uitgedaagd om maximaal afval te scheiden en een minimum aan restafval te hebben.

Via The Waste Challenge App konden studenten bijhouden hoeveel afval ze apart hielden, quizvragen invullen en nuttige informatie vinden. Wethouder Dennis  Gudden was ook enthousiast: “We hebben een uniek project gedraaid waarin we de uitdaging die we hebben, afvalscheiding in de hoogbouw, hebben vormgegeven”.

Door de challenge zijn er zowel papier als gft-containers bijgeplaatst, omdat meer gangen afval gescheiden gingen inleveren. Studenten zijn bij de start geholpen met een afvalbakken voor in de keuken en tijdens het project met informatie in de app, op Facebook en coaches aan de deur.

Bizar

Studenten zijn verrast door het effect van afval scheiden. “Het is bizar hoe weinig tjak je overhoudt als je alles scheidt. In het begin is het even gedoe, maar nu zijn we gewend het apart te houden, dat het geen moeite meer is dit te blijven doen…” aldus één van de deelnemers.

The Waste Challenge ontstond door een bijzondere samenwerking tussen de gemeente Wageningen en BinBang waar lokale en nationale partijen bij aansloten waaronder ACV, Nedvang en studentenhuisvester Idealis maar ook GreenOffice, Mycocycling en een studentencoachgroep.

BinBang, een duurzame startup uit Utrecht, bedacht met inbreng van de gemeente het concept van de challenge met de slogan “separating waste is great for your waist”. Komend jaar wordt de aanpak waarschijnlijk opgeschaald naar alle studenten in Wageningen!

Bekijk de aftermovie van de Waste Challenge

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen