Deelfietsen voor ritjes tussen Campus en centrum Wageningen

23 jan 2018, 11:56 Gemeente
deelfietsen wageningen ewout oonk cykl l en wethouder han ter maat r 2
Gemeente Wageningen

Het Wageningse fietsdeelnetwerk ‘Cykl’ breidt uit naar het centrum. In overleg met de Gemeente Wageningen zijn in het centrum 3 locaties aangewezen waar gebruikers gedurende een proefperiode van 6 maanden na afloop van hun rit hun fiets achter kunnen laten.

In september 2017 is Cykl gestart met diverse locaties op de Campus.

"Kom met de fiets naar de stad"

Wethouder Han ter Maat: “Ik ben blij met elk initiatief dat de verbinding tussen de Wageningen Campus en de binnenstad stimuleert. Wageningen heeft een gezellig, levendig centrum waar studenten en medewerkers van de WUR van harte welkom zijn."

"De deelfiets is een makkelijke, snelle manier om onze binnenstad te bereiken. Dus ik zou zeggen: kom te fiets naar de stad!”

Met de uitbreiding wil Cykl het voor studenten en medewerkers van de universiteit, die buiten Wageningen wonen, makkelijker maken om het centrum te bezoeken.

Na de proefperiode volgt een evaluatie en mogelijk uitbreiding van de gebruikersdoelgroep.

Fietsendeelnetwerk

Cykl is een kleinschalig fietsendeelnetwerk met 22 fietsen, verspreid over 24 locaties. De locaties tref je aan op de website www.cykl.nl . Het aantal fietsen groeit organisch naarmate het aantal gebruikers en bestemmingen toeneemt.

Sinds het begin van het academisch jaar hebben 40 gebruikers zich aangemeld en zijn er 250 ritten gemaakt. Het gebruik kost 50 cent per kwartier. Het groot onderhoud wordt uitgevoerd door een lokale fietsenmaker

De locaties worden in de app weergegeven met behulp van een kaart, een detailfoto en beschrijving. Daarnaast maakt Cykl gebruik van geofencing (GPS) om te controleren of de fietsen op de juiste locatie ingeleverd worden.

Herkenbaar

De deelfietsen zijn herkenbaar aan een groene voorband en voorzien van een telefoonnummer dat gebeld kan worden indien een fiets overlast veroorzaakt. Ook legt Cykl sancties op aan gebruikers die eventuele overlast veroorzaken.

Cykl maakt gebruik van een aangepaste versie van een open-source platform dat werd ontwikkeld door de Slowaakse fiets-belangenbehartigingsgroep Cyklokoalicia. Wageningen is hiermee de eerste stad buiten Slowakije waar het systeem gebruikt wordt.

De Slowaakse vereniging runt sinds 2015 in Bratislava een fietsdeelnetwerk met gedoneerde witte fietsen van de hoge Veluwe.