Leerlingen basisschool krijgen prominente rol rond Stille Tocht

01 mei 2017, 10:55 Gemeente
scholieren stille tocht
Voor vier leerlingen van de basisschool is tijdens de Stille Tocht op 4 mei een prominente rol weggelegd. Silke Smit vertelt voorafgaand aan de Stille Tocht over haar droom. Na de twee minuten stilte draagt Kasper van Bergen een gedicht voor, Sanne IJzelendoorn vertelt een verhaal en Tom van Hell laat een rap horen.
In Wageningen worden de diverse herdenkingsmonumenten geadopteerd door basisscholen.

Bijdragen

Silke, Sanne en Kasper zitten op de Johan Friso, deze school adopteert het herdenkingsmonument aan de Costerweg. Tom zit op de Margrietschool, die het Joods monument ‘De Levenspoort’ aan de Walstraat adopteert. Het idee om de leerlingen te vragen voor de Stille Tocht is dit voorjaar ontstaan tijdens de adoptieceremonies van de oorlogsmonumenten.
“We waren onder de indruk van hun bijdragen”, zegt burgemeester Geert van Rumund. “Wij vinden het belangrijk dat meer mensen hiervan kennisnemen. Daarom leek het ons gepast om de leerlingen een plek te geven rond het programma van de Stille Tocht.”

Grote eer

De vier leerlingen vinden het spannend, maar ook een grote eer om hun bijdrage voor te dragen en zo Vrijheid door te geven.
“Op school werd gevraagd of wij een gedicht wilden schrijven voor bij de overdracht van het monument”, vertelt Silke. “Toen ik begon met schrijven werd mijn gedicht een droom over oorlog en geweld en ook actuele dingen zoals vluchtelingen. Ik vind het belangrijk dat ik dit doe want mijn oma's en opa's hebben de oorlog meegemaakt. Bij hen in de buurt werden ook joden weggehaald en er waren bombardementen.”
De oudoom van Kasper staat op de gedenkplaat bij het monument aan de Costerweg: “Er zijn veel mensen overleden in de oorlog en dat is erg verdrietig. Het is mooi dat er op deze manier nog aan mijn oudoom en alle andere slachtoffers wordt gedacht.”
Sanne’s gedicht gaat over de oorlog en dat we die moeten blijven herdenken. “Dat is belangrijk voor alle mensen die voor ons vochten en voor de slachtoffers die tijdens de oorlog zijn omgekomen. Dit gedicht betekent heel veel voor mij, want de oorlog is een heftige tijd geweest voor de mensen die daarin leefden.”
Tom drumt en zit op breakdance: “Ik hou van dingen die met ritme te maken hebben. Daarom vind ik een rap ook leuker dan een gedicht of verhaal voorlezen.”

Stoppen met oorlog

Silke, Kasper, Sanne en Tom zijn het eens dat het voeren van oorlog en het bezit van wapens moet stoppen. Tom: “Als ik de wereld zou kunnen veranderen dan wil ik praten met de wereldleiders en hen overhalen of verbieden om nog langer wreed te zijn.”
Silke zou juist willen dat mensen meer naar elkaar omkijken en contact met elkaar opnemen. “Dan wordt de buurt gezelliger en als mensen meer betrokken zijn bij elkaar maken ze ook minder snel ruzie.”
Kasper wil wapenbezit afschaffen: “Door wapens gaan veel mensen dood. Zelfs op straat. Zoals laatst nog die politieagent in Parijs.”
Sanne leeft mee met oorlogsslachtoffers: “Zij worden gemist door hun overlevenden, zoals familie en vrienden.”

Stille Tocht

De Stille Tocht vertrekt donderdag 4 mei om 19.20 uur bij de Johannes de Doperkerk, Bergstraat 17. Het programma met sprekers begint om 19.00 uur. De route loopt via de Bergstraat, Hoogstraat, Walstraat en eindigt op de Costerweg bij het Monument voor de Gevallenen.
Namens de inwoners legt de burgemeester een krans bij het monument waar om 20.00 uur twee minuten stilte in acht worden genomen.