Muziek- en filmspektakel ‘Ongehoord’ – Satie en Händel en Schuman en Brahms

Foto: Ongehoord

Muziek van een geliefde componist horen en zien in de context waarin het geschreven is, doet iets met je. Denk aan Mozart en zijn Requiem in ‘Amadeus’.

Het heeft miljoenen mensen dichter bij zijn muziek gebracht, louter en alleen om de prachtige combinatie van beeld en geluid.

Ongehoord

In de traditionele concertpraktijk is de componist er vrijwel nooit, dat begrijpt iedereen. Is hij er wel, dan is dat een imponerend gegeven. In de ‘Ongehoord’ is de componist er wel degelijk: in fragmenten uit speelfilms, waarin hij de hoofdrol vervult, in gedramatiseerde documentaires én in foto’s, aangevuld met nieuw humoristisch en lichte (zelf)spot gemaakt filmmateriaal.

In de eerste ‘Ongehoord’ zien we hoe Satie zijn liefje behandelt, in de tweede hoe blij Händel is met de bibliotheek als operatheater en in de derde krijgen we een inkijkje in de driehoek van de toen al wereldberoemde componisten Robert Schumann, Clara Wieck en Johannes Brahms.

Reeks

Het zijn slechts grepen uit een meeslepende reeks van korte films en muziekoptredens. En ja, muziek is het waarover het uiteindelijk gaat. Daar wordt royaal in voorzien.

Bij Satie met het Rodion Trio, de pianist Mark Toxopeus en sopraan Iris de Koomen. Bij Händel met een koor, een orkest en de vocale solisten Iris de Koomen, Sjoukje Osinga, Gerben Houba en Jan Willem Baljet; met Jeroen Kriek als regisseur.

In de laatste ‘Ongehoord’ met Iris de Koomen, sopraan, Gerben Houba, tenor Jan Willem Baljet, bariton en de pianist Michel Xie.

Iris de Koomen treedt in alle uitvoeringen van ‘Ongehoord’ op als Artist in Residence, een titel die zij na meer dan 25 jaar onafgebroken muzikale activiteit meer dan toekomt.  ‘Ongehoord’ wordt geproduceerd en gepresenteerd door Cees Mobach.

Drie uitvoeringen

Om zoveel mogelijk belangstellenden te laten meegenieten, worden ze drie maal uitgevoerd.

  • Woensdag 17, donderdag 18, en woensdag 24 januari staat Erik Satie centraal.
  • Woensdag 31 januari, donderdag 1 en donderdag 8 februari Georg Friedrich Händel.
  • Woensdag 21, donderdag 22 februari en donderdag 8 maart Robert en Clara Schumann en Johannes Brahms.

Aanvang 20.00 uur. Toegang € 15,00 per avond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen