Alles circulair, nieuw kunstwerk in Wagenings stadhuis

Foto: Catalijn Adelmund

“We zijn heel trots dat ons stadhuis zo’n mooi nieuw kunstwerk heeft,” sprak locoburgemeester Anne Janssen. Ze onthulde op 10 oktober in het stadhuis aan de Markt de tekstinstallatie ‘Alles circulair’.

Oud-stadsdichter Martijn Adelmund bedacht het kunstwerk en baseerde het op een gedicht dat hij reeds in 2017 schreef, bij de opening van het stadhuis. Beeldend kunstenaar Rene Halbe voerde het uit.

Dag van de Duurzaamheid

Woensdag, op de Dag van de Duurzaamheid, kreeg hun gezamenlijke inspanning een permanente plek in het atrium. Dit is de tweede tekstinstallatie van Adelmund die in de stad te bewonderen is. De eerste, uitgevoerd in staal, ligt in Speeltuin Tuindorp.

Bij de plechtigheid waren twee klassen aanwezig, van Basisschool de Bijenkorf en de Margrietschool. De kinderen droegen bij aan de onthulling door energie op te wekken door te draaien aan duurzame knijpkat-zaklampjes.

Het licht uit de lampjes voedde symbolisch de oplichtende letters van het gedicht.

Leesbare toestand?

Vanaf nu is het gedicht voor iedereen dagelijks op een grote muur te bewonderen, in meer- of minder leesbare toestand, afhankelijk van de stand van de zon.

Meestal staat het gedicht stil, maar eens per uur draait het gedicht 7,5 minuten rond – waarbij elke rondgang een eeuw van onze stadsgeschiedenis symboliseert.

Achter de letters is het Wageningse wiel zichtbaar. De tekst is als volgt:

“Welkom in het Huis van de Stad / pak gerust een krant een kopje koffie. / zelfs de bekertjes zijn circulair. / Van wieg tot wieg, van trouwerij tot scheidingsakte, / alles drijft hier aan de oppervlakte, / alles komt hier langs / en toch draait het om / U.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden