Veteraan Kenneth Mayhew brengt bevrijdingsvuur naar hoofdpodium

Foto: KG Mayhew

De WO2-veteraan en bevrijder Kenneth Mayhew brengt op 5 mei om 12.00 uur het bevrijdingsvuur vanaf het 5 mei plein naar het hoofdpodium tijdens het Bevrijdingsfestival.

Hier overhandigt hij het bevrijdingsvuur aan Sam Feldt die op zijn beurt het vuur zal aansteken.

Willemsorde

Deze Britse Militaire Willemsorde drager werd op 24 april 1946 onderscheiden voor wapenfeiten bij Venray en Overloon en de bevrijding van Weert op 22 september 1944.

Kenneth George Mayhew had “Tijdens de gevechten ter bevrijding van het bezette Nederlandsche grondgebied zich onderscheiden door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw. Daarbij herhaaldelijk blijk gegeven van buitengewone plichtsbetrachting en groot doorzettingsvermogen, en in alle opzichten, door een loffelijk voorbeeld, een inspiratie geweest voor allen in die roemvolle dagen”,  aldus het rapport dat ten grondslag lag aan deze benoeming.

mayhewMayhew was een boerenzoon en volgde in januari 1940 een officiersopleiding aan de Royal Military Academy Sandhurst. Hij werd officier bij het 1ste bataljon van het Suffolk Regiment, waar hij bij diende van 1939-1945. Zijn bataljon maakte deel uit van het 3e Legerkorps onder leiding van de later legendarische veldmaarschalk Bernard ‘Monty’ Montgomery.

D-Day

Tijdens D-day was hij commandant van een compagnie met 13 Carriers, pantserrupsvoertuigen infanterie. Op 24 september 1944 arriveerde zijn bataljon bij Weert. Mayhew was inmiddels gepromoveerd tot kapitein en belast met het opsporen van Duitse stellingen. Bij deze acties raakte Mayhew gewond.

Midden oktober 1944 was hij voldoende hersteld om deel te nemen aan de Slag om Overloon en Venray. Op 16 oktober raakte hij weer gewond, ditmaal door scherven in de drassige grond. Hij werd geëvacueerd en naar een hospitaal in Brussel gebracht. In november kwam hij weer terug bij zijn eenheid, waarmee hij een koude winter bij Blitterswijk meemaakte.

Daarna was hij tot 25 februari 1945 zonder oponthoud bij acties betrokken. Tijdens de opmars naar de Rijn raakte hij op 25 februari opnieuw gewond, en werd hij naar Engeland geëvacueerd. Hij werd in 1946 gedemobiliseerd.

Waarderingspenning

Op 9 mei 2012 werd Mayhew door Koningin Beatrix ontvangen. ’s Middags ontving hij de Waarderingspenning van de Gemeente Venray en een dag later maakte hij op De Zwaluwenberg kennis met de Nederlandse ridders MWO. Mayhew is de oudste nog levende ridder.

Read a similar article in English here

Bron: wikipedia

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen