Moet ik leven als een kamerplant? Op woensdag 15 januari geeft Lale Gül in theater Junushoff in Wageningen antwoord op die vraag tijdens haar theatercollege Ik ben vrij.
Een avond vol scherpe inzichten, persoonlijke anekdotes en inspirerende verhalen.
Bekneld en ongelukkig
Lale Gül (26) groeide op in een strenggelovig islamitisch gezin. Ze moest zich houden aan strikte regels en voelde zich bekneld en ongelukkig. Daarover schreef ze haar openhartige, ontroerende en vlijmscherpe debuutroman Ik ga leven, die werd gepubliceerd toen ze 23 jaar oud was. Het boek maakte haar beroemd in heel Nederland. Maar ze werd erom verguist in haar oude milieu.
De hoofdpersoon in haar boek zegt: Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?
Podcast en columns
Natuurlijk ken je Lale Gül. Je hebt haar gezien op televisie, gehoord in een podcast, haar columns gelezen in het Parool of een boek van haar. Of twee. Recent verscheen haar tweede, autobiografische boek: Ik ben vrij over haar turbulente leven na het verschijnen van haar debuut. “Vrijheid heeft voor sommigen van ons een hoge prijs, maar toch is het het waard.”
Nu staat Lale Gül in het theater en wordt ze geïnterviewd door NRC-journaliste Sheila Kamerman. Lale Gül vertelt over de muur waar zij tegenaan liep toen zij als tiener vragen ging stellen aan haar ouders, aan de leraren, aan de imam. Hoe ze manoeuvreerde tussen de wereld thuis en de wereld daarbuiten. Wie haar toen inspireerde. En hoe ze de beslissing nam om het leven in eigen hand te nemen.
'Ik verloor mijn familie'
Ze is vrij. Ze kan in een bikini op het strand zitten, mannelijke vrienden hebben, met hen uit eten gaan. Zelf kiezen hoe ze haar avonden invult, wat ze doet, wie ze liefheeft. Ze kent ook de keerzijde. “In de eerste drieëntwintig jaar van mijn leven heb ik weinig meegemaakt. Daarna begon ik met leven. Sindsdien heb ik te maken met bedreigingen. Ik verloor mijn familie. Ik voelde me schuldig over wat ik mijn broertje en zusje aandeed met mijn boek. Ik ben er ook depressief van geworden.”
De strijdlust overwon. “Duizenden mails en berichten kreeg ik, sinds mijn eerste boek. Van lezers en lezeressen. Ook van mannen. En heel veel van vrouwen en meisjes die in een soortgelijke situatie zitten. Voor hen ben ik een rolmodel. Soms voelt dat zwaar, ik kan ze niet allemaal in huis nemen. Het vervult me ook met trots.”
Inkijkje in een andere wereld
De voorstelling is een fantastisch inkijkje in een andere wereld die u misschien nog niet kent. Of juist heel goed herkent. Wees erbij voor het is uitverkocht, het belooft een boeiende avond te worden.
Kaarten zijn te bestellen via www.lalegul.nl en via de website van het desbetreffende theater www.junushoff.nl.