Wageningen presenteert Biodiversiteitsplan

17 mei , 21:38 Milieu
biodiversiteitjpg
Gemeente Wageningen

De biodiversiteit staat wereldwijd onder druk, ook in Nederland en in Wageningen. Het wordt steeds duidelijker dat alleen het beschermen van natuurgebieden niet voldoende is.

Natuur is overal. Ook buiten natuurgebieden kunnen veel planten en dieren een plek vinden. Veel van die planten en dieren hebben het moeilijk. Dat heeft gevolgen voor onze voedselzekerheid, gezondheid en de mogelijkheden om ons aan te passen aan klimaatverandering. Met het Biodiversiteitsplan zetten we een duidelijke koers uit. Het laat zien hoe we de biodiversiteit de komende jaren behouden, beschermen, versterken en vergroten – zowel in de stad als in het buitengebied.

Een natuurrijk en verbonden Wageningen

Wageningen streeft naar een stad waarin algemene plant- en diersoorten blijven voorkomen en niet zeldzaam worden. Dit doen we onder andere door te investeren in sterke ecologische verbindingen. Zowel binnen de stad als naar het buitengebied. Een belangrijke ambitie is de realisatie van de Noordelijke Ecologische Verbindingszone. Een verbinding tussen de Veluwe en de Utrechtse heuvelrug. In 2035 moet deze groene doorgang tot aan de gemeentegrens bij de Grift klaar zijn.

Natuurinclusief bouwen

Bij elke nieuwe ruimtelijke ontwikkeling moet biodiversiteit centraal staan. Hierbij passen we de zogenaamde 3-30-300-regel toe. Vanuit ieder huis zijn drie bomen zichtbaar. Dertig procent van elke wijk bestaat uit bladerdak en het is maximaal 300 meter lopen naar het dichtstbijzijnde park of koelteplek. Daarnaast  verbetert de gemeente het leefklimaat in woonwijken met minder dan 10% groen. Dat doen we door dit percentage te vergroten naar minimaal 10%. Ook zorgen we voor verblijfplaatsen voor vleermuizen en vogels die in gebouwen wonen.

Wethouder Erik-Jan Bijleveld: ‘Een groene stad waarin mens en natuur in balans zijn is ontzettend belangrijk. Het biodiversiteitsplan biedt hiervoor de basis. Met gerichte acties behouden we niet alleen de biodiversiteit, we versterken en vergroten het. Elke tuin, park, natuurinclusief bouwplan of groene verbinding draagt daaraan bij.’

Versterking landschapselementen

In het buitengebied zet Wageningen zich in voor de versterking van landschapselementen. In 2030 moet 5% van het landelijk gebied bestaan uit natuurlijke elementen zoals houtwallen, heggen en waterbuffers. Dit groeit door naar 10% in 2050. Deze elementen maken het landschap niet alleen groener, maar beschermen ook tegen droogte en wateroverlast. Daarnaast stimuleert de gemeente natuurinclusieve landbouw. Hierbij wordt rekening gehouden met biodiversiteit op en rondom landbouwpercelen. Op die manier kunnen diersoorten zoals insecten, vogels en kleine zoogdieren floreren.

Ambassadeurssoorten

Voor verschillende deelgebieden zijn ambassadeursoorten aangewezen. Deze soorten staan symbool voor bepaalde typen natuur, bijvoorbeeld een bos, grasland, houtsingel of een poel. Maatregelen voor de ambassadeurssoorten helpen ook andere soorten die zich in dezelfde soort natuur thuis voelen. We gaan de ambassadeurssoorten ook volgen. Gaat het goed met deze soorten? Dan is dat een positief teken voor de biodiversiteit.

Subsidie

Ook inwoners kunnen bijdragen aan meer biodiversiteit. De gemeente wil dat graag ondersteunen. Hiervoor is een subsidiereling vastgesteld die binnenkort open gaat.

Ontdek onze stadsnatuur!

Benieuwd naar de biodiversiteit in onze stad? Kom dan op 24 mei naar de publieksdag van de Biodiversity Challenge. Deze dag biedt gratis natuurexcursies en activiteiten voor jong en oud. Het is een mooie kans om de verborgen natuur in de stad te verkennen. In de Grote Kerk zijn van 09:00 tot 15:00 verschillende stands. Bezoekers kunnen hier van alles leren over de natuur in hun omgeving. Meer informatie en aanmelden kan via de website van de Biodiversity Challenge.