Voer de bijen bij op Nationale Zaaidag 22 april

Foto:

Op 22 april is het Nationale Zaaidag, een dag die in het teken staat van de bijen. Bijen en andere bestuivers kunnen namelijk alle hulp gebruiken.

Steeds meer onderzoek heeft aangewezen dat ze sterk in aantallen afnemen. Dat is zorgwekkend, wat ze zijn hard nodig voor een gezonde natuur met voldoende biodiversiteit.

Wij kunnen niet zonder bestuivers

Ook wij mensen kunnen niet zonder bestuivers. Ruim zeventig procent van de gewassen die we eten is afhankelijk van bestuiving door bijen of andere insecten. Wetenschappers wijzen verschillende oorzaken aan voor de massale insectensterfte. De redenen zijn met name onvoldoende gevarieerde voedselbronnen als gevolg van verstedelijking en monocultuur in de landbouw. Maar ook het gebruik van bepaalde pesticiden, ook wel bee killers genaamd, is een belangrijke reden.

Verschillende acties gaande

In het weekend van de Nationale Zaaidag zijn er veel verschillende acties gaande bij Pollinators-initiatieven door het hele land. Iedere zaai-actie is anders, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: er wordt gezaaid met positieve energie. Als je meedoet ben je achteraf niet alleen een ervaring rijker, je krijgt ook zaden mee om je eigen buurt op te fleuren. Het is namelijk de bedoeling dat je ook na deze dag nog aan bijen en andere bestuivers denkt.

Uitdeelpunten

Op verschillende uitdeelpunten in het land kan iedereen voor én tijdens de Nationale Zaaidag biologisch bloemzaad afhalen. Woon je op een plek waar nog geen evenement op de kaart staat? Zoek een mooi stukje grond uit en haal gratis biologische bloemzaden bij een van de uitdeelpunten! Op de website van Nudge staat een overzicht van locaties waar je in de week voor de Nationale Zaaidag bijenvoedsel op kan halen. Je krijgt er een zaai-instructie bij, zodat je precies weet wat je moet doen.

zaaidag
Foto: Gerhard G, pixabay