Spinnentellers hopen op comeback van de kruisspin

Foto: Werner Redlich via Pixabay

De kruisspin voert al sinds het begin van de Nationale Spinnentelling in 2013 de lijst van meest getelde spinnen aan. Maar vorig jaar waren er opvallend veel minder kruisspinnen in Nederlandse tuinen.

Mogelijk heeft het dier te lijden gehad onder drie hete, droge zomers achter elkaar en maakt hij een comeback nu deze zomer veel natter was, zo hopen de spinnenkenners van EIS Kenniscentrum Insecten.

Zeventig soorten

Zaterdag en zondag kan iedereen meedoen aan de spinnentelling. Tijdens de voorgaande acht tellingen zijn meer dan zeventig soorten spinnen gevonden. Een nieuwkomer was vorig jaar de valse wolfspin, die in twee tuinen opdook. Deze spin hoort eigenlijk in het Middellandse Zeegebied thuis, net als de marmertrilspin, die zich flink verspreidt door Nederland. De spinnen kunnen kennelijk overleven in Nederlandse tuinen, die steeds warmer worden, aldus EIS.

Deelnemers aan de spinnentelling moeten de dieren zoeken in eigen tuin en huis.

Zo werkt de spinnentelling

  1. Vind en tel de spinnen door op 11 en/of 12 september op zoek te gaan in je tuin (en huis).
  2. Bepaal welke soort het is op de spinnenzoekkaart (pdf; 4,0 MB). Lijkt jouw spin niet op de afgebeelde soorten, zoek dan eventueel verder op internet of vraag via de module onbekende soorten op Tuintelling.nl.
  3. Geef je tellingen door. Log in of meld je aan bij Tuintelling.nl. Bevestig de datum en geef per gevonden soort het aantal exemplaren dat je hebt gezien door via de knop ‘telling invoeren’. Zorg dat je niet twee keer dezelfde spin doorgeeft. Zie je later op de dag of een volgende dag een andere spin, dan maak je gewoon een nieuwe telling aan en geef je die door.