Linda en Laura hebben zich als eersten laten opsluiten

Linda en Hannie
Linda en Hannie
Foto: Wageningen Nieuws

Linda Lingbeek, nagelspecialiste, en Laura Jonker, oa medidatiecoach, allebei een compleet ander beroep maar ze zetten zich beide in voor hetzelfde: meisjes die gedwongen en opgesloten in de prostitutie zitten.

Opgesloten zitten Laura en Linda ook, voor 12 uur lang, alleen dan in een kooi op de Markt van 1 bij 2 meter

Wereldprobleem

Hiermee willen ze aandacht vragen voor dit toch wel, wereldwijde probleem. “Zeker.” zegt Linda, “denk maar aan de meisjes die door de zogenaamde loverboys gevangen worden gehouden.” Daar gaat het ook om, maar zeker om de vele en veelal zeer jonge meisjes die in landen zoals India, Nepal en Thailand worden geprostitueerd.

Lock Me Up Free a Girl bevrijdt deze meisjes en gaat daarna verder. Bevrijdde meisjes worden medisch en psychisch verzorgd met bijvoorbeeld een traumabehandeling, ze worden herenigd met hun familie als dat mogelijk is en krijgen een opleiding zodat ze voor zichzelf kunnen zorgen. Daarnaast wordt ook geprobeerd daders veroordeeld te krijgen

“Daarom spreekt me dit ook aan. Ze helpen die meisjes echt. Niet alleen door ze daar weg te halen maar door ze daarna ook een toekomst te bieden.” En ja, in een stad als Wageningen, dé Bevrijdingsstad hoort zoiets wel thuis.

Regio ambassadrice

Burgemeester van Rumund sloot beide dames op in hun kooien. Hij vind het een goeie actie en heeft ook iets ter veiling aangeboden: een dagdeel zijn eregast zijn. Je mag die dag (nader te bepalen) een paar uur met hem meelopen.

Als je dat wat lijkt, kun je hier een bod uitbrengen maar er zijn ook andere bijzondere dingen die geveild worden voor het goede doel.

Linda is samen met Hannie Preuter, die vrijdag de kooi in gaat, regio ambassadrice van Lock Me Up Free A Girl. Samen hebben ze de schouders eronder gezet om dit in Wageningen voor elkaar te krijgen.

Sit-in

linda
Laura

Naast haar in een andere kooi zit Laura. “Ik kende Free A Girl helemaal niet, maar ik vond het meteen een goed initiatief en ik melde mij direct aan.”

Tijdens de 12 uur dat zij opgesloten zit, kun je tegen betaling van €10,- bij haar in de kooi komen en omdat ze nu eenmaal meditaties geeft, kun je met haar in kleermakerszit even relaxen.

Ook deze sit-ins leveren geld op voor het goede doel en iedere deelnemer heeft iets anders verzonnen. In de kooi zittend en naar buiten kijkend, kun je niet om de tralies heen. Je zit daar best kwetsbaar en voor iedereen zichtbaar.

De ogen van iedereen die langsloopt worden naar de kooi getrokken, niet iedereen stopt om te vragen wat ze aan het doen zijn maar belangstelling voor de kooien is er zeker. Mooi, want dat is ook belangrijk: aandacht en bewustzijn voor dit wereldwijde probleem en dat deze meisjes onze hulp nodig hebben.

Menu en cocktail met inhoud

Remco van Dijk van café De Tijd hoefde eigenlijk niet na te denken of de kooien  op zijn terras konden staan. Hij bedacht ook meteen een Free A Girl menu waarvan 7,50 naar Lock Me Up gaat. “En een cocktail, maar daarvan gaat de hele opbrengst naar het doel.”

Iedere twee uur mag hij de deelnemers er even uitlaten voor een sanitaire stop. Meer als een flesje water en een kommetje rijst is er niet te eten en te drinken voor de deelnemers.

Meer

Nog tot en met zaterdag worden er steeds twee mensen in een kooi opgesloten, bijna allemaal vrouwen. Eén man heeft zich aangemeld. Sommigen hebben een item wat geveild wordt op hun pagina staan en allemaal zoeken ze meer donaties.

De volgende dagen laten zich nog een aantal mensen opsluiten. Klik op hun naam om op hun pagina te komen, kijk wat ze eventueel te veilen hebben, je kunt bieden op het item maar ook meteen een bedrag doneren.

Emily van den Brink, Tina FolkersmaJeanette ter Haar, Mariame van Leendert-GadaMiranda Middag, Hannie PreuterKlaas Staal en Saskia de Wit.

En ook al hebben Laura Jonker en Linda Lingbeek hun twaalf uur er al op zitten, ook voor hun kan er nog steeds gedoneerd worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen