Nederland Leest 2019: Heel Nederland leest Jan Wolkers

Foto: De Wolkerstuin

Op twee dagen vieren ze in de bblthk ‘Nederland Leest’ met diverse activiteiten en een markt met diverse kramen. Aan bod komen Jan Wolkers, duurzaam tuinieren, natuur en duurzaamheid in het algemeen.

Op beide dagen is toegang gratis.

Jan Wolkers

Jan Wolkers was naast schrijver tevens een groot natuurmens: de natuur was voor hem een bron van bewondering en inspiratie. Zijn mooiste verhalen (waaronder niet eerder uitgegeven werk), dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s over de natuur worden door biograaf Onno Blom bij elkaar gebracht en toegelicht in de bundel Winterbloei.

De verhalen in Winterbloei worden vergezeld door actuele columns van Aaf Brandt Corstius. Zij geeft in deze bundel luchtig stof tot nadenken bij haar eigen dagelijkse, duurzame dilemma’s. Dit jaar zal Ronald Giphart het voorwoord schrijven in het geschenkboek van Jan Wolkers.

Wolkerstuin

Op zaterdag 9 november geeft schrijfster Florence Tonk om 13.00 uur een lezing over de Wolkerstuin op Amstelglorie. Als beheerder van de Wolkerstuin vertelt zij hoe ze op het idee kwam de tuin in ere te herstellen en wat hier allemaal bij kwam kijken. Hoe tuinierde en leefde Jan Wolkers op Amstelglorie, welke boeken schreef hij daar, hoe troffen we het huisje aan in 2016, welke rol speelde Karina Wolkers in het renovatieproces?

Aansluitend is er om 14.00 uur de lezing Greet Steenhuis van Groei & Bloei. Tijdens deze lezing deelt Greet haar beste ideeën om op een eenvoudige manier je tuin groener, klimaatbestendiger en diervriendelijker te maken. Vaak is met kleine veranderingen al veel te bereiken.

Om 14.30 uur geven Willeke van Dis en Marja Heijmin een Creatieve workshop met materialen uit de natuur, waarbij Jan Wolkers de inspiratiebron is. Bij deze workshop is beperkt plek, dus wees er tijdig bij.

Gedurende de dag, van 14.30 tot 16:30 uur, staan er diverse kramen met tips over tuinen, natuur en duurzaamheid. Aanwezig zullen zijn: Eric Meijer (“Ontwerper en adviseur voor klimaatbestendige tuinen” met specialisatie prairieplanten), Groei & Bloei, KNNV (de landelijke vereniging voor veldbiologie) en Chantal Steuten (Duurzaamheid & Natuur bij de gemeente Wageningen).

In contact met de natuur

Op woensdag 13 november heeft Cees van Woerkom de lezing ‘In contact met de natuur’, over zijn gelijknamige boek. De relatie tussen mens en natuur is niet zo natuurlijk als we misschien denken. Zo dichten we de natuur van alles toe: hertjes zijn lief en een eik is stoer. In deze voordracht wil Cees van Woerkum een pleidooi houden voor een open blik op alles wat we natuur noemen. Toegang is gratis, aanvang 20.00 uur.

Vier samen met de bblthk Nederland Leest 2019, op 9 en 13 november. Meer informatie over deze gratis toegankelijke activiteiten is te vinden op bblthk.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden