Kinderen van Johan Frisoschool in Wageningen krijgen live BIJ-les

Leerlingen krijgen online BIJ-les
Leerlingen krijgen online BIJ-les
Foto: IVN Het Groene Wiel

Vorige week kregen tweeëntwintig leerlingen van groep 7 van de Johan Frisoschool een live BIJ-les van IVN Het Groene Wiel. Een BIJ-les is een les over de wilde bijen, die leerlingen thuis volgen.

Daarna kunnen ze zelf in de tuin of op het balkon ontdekken of ze bijen kunnen vinden. De leerlingen van de Johan Frisoschool waren de eerste leerlingen die meededen aan de les. IVN Het Groene Wiel geeft de BIJ-les aan alle geïnteresseerde scholen in Ede en Wageningen.

Op afstand, maar toch even dichtbij

Omdat iedere leerkracht in Nederland te maken heeft met een totaal nieuwe situatie, wordt er op iedere school hard gewerkt om de leerlingen optimaal onderwijs te kunnen blijven bieden. Ook IVN Het Groene Wiel heeft nagedacht hoe zij haar netwerkscholen kan ondersteunen in het aanbieden van natuurlessen voor thuis. Omdat leerkrachten nu veel bezig zijn met het aanbieden van de basisvakken besloot IVN Het Groene Wiel zelf een les te ontwikkelen.

Het onderwerp van de les, bijen, leeft bij de leerlingen, ze willen er allemaal meer over weten. Leerling Tom ziet al de hele week een hommel op zijn balkon vliegen, op weg naar zijn planten. Andere leerlingen zijn wel eens gestoken door een bij. Ze zijn benieuwd waarom de bij dat doet. Juf Jannah van Het Groene Wiel neemt de kinderen mee in drie groepen wilde bijen: de zandbijen, metselbijen en hommels.

Na een uurtje is de les voorbij. Leerling Milan: ‘Mag de les niet nog wat langer duren?’

Gelukkig zijn er opdrachten voor thuis, zoals buiten op zoek gaan naar bloeiende bloemen of zelf een hommel knutselen.

Onvergetelijke ervaring

Een onvergetelijke ervaring om eindelijk je klas weer te zien én samen iets nieuws te leren. Leerkracht Carin Crone: ‘Als jullie volgende week weer zo’n les zouden aanbieden, meld ik mijn klas meteen weer aan!’

Lees meer over deze les bij IVN Het Groene Wiel

Lees ook: Ruim 10.000 mensen telden recordaantal bijen dit weekend

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen