Sinterklaasintocht in Wageningen voortaan zonder Zwarte Piet

Foto: Wageningen Nieuws

Voortaan zal de Sinterklaasintocht zonder Zwarte Pieten zijn, dat maakte de gemeente Wageningen vandaag bekend.

Er zullen alleen nog Roetveegpieten aanwezig zijn.

Dag Zwarte Piet

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) liet vorige week weten bij de Sinterklaasintocht te komen demonstreren tegen Zwarte Piet en bij het Black Lives Matter protest gisteren op het Skatepark werd opgeroepen om Zwarte Piet in de ban te doen in Wageningen. Daar is vandaag dus gehoor aan gegeven. Of hiermee ook het aangekondigde protest komt te vervallen, is niet bekend.

In Arnhem en Wageningen werd vorig week aangekondigd ook te stoppen met de deelname van Zwarte Piet tijdens hun intochten.

In het afgelopen jaar liep er nog een aantal ‘Zwarte Pieten’ mee, maar de gemeente heeft samen met de SOW (Stichting Ondernemersfonds Wageningen) toen al afgesproken dat het de laatste keer was.

Burgemeester Geert van Rumund: “Ik ben blij met het proces dat we samen met het SOW hebben doorlopen. Doel was om met respect voor alle partijen gedurende een aantal jaren met elkaar te wennen aan de Roetveegpiet. Ik denk dat dat gelukt is en hoop dat iedereen ook dit jaar weer kan genieten van dit geweldige kinderfeest.”

Robert Frijlink, binnenstadmanager: “We willen inspelen op de veranderingen in de maatschappij, maar hebben daarvoor wel een aantal jaren uitgetrokken. Veranderingen kosten immers tijd, maar ik verwacht met de nieuwe roetveegpiettraditie ook weer een prachtige intocht en echt kinderfeest te kunnen organiseren.”

Sinterklaas 2019: Videoreportage van de Wageningse Sinterklaasintocht

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen