Geef je stem aan de beste bblthk van Ndrlnd!

Foto: Bibliotheekblad

Is de bblthk in Wageningen de beste bibliotheek van Ndrlnd? Qua naam is onze bibliotheek wat moeilijk uitspreekbaar, de één geeft er een beetje een draai aan, de ander spreekt het vastbesloten en vol vertrouwen uit: de bblthk.

Maar hoe je ze ook uitspreekt (zie video verderop in het bericht), ze zijn genomineerd als Beste Bibliotheek van Nederland en na de hele uitstel na corona, kunnen we eindelijk gaan stemmen.

Tot en met 1 november 2020 vindt de stemronde van de Beste Bibliotheek van Nederland plaats. Deze verkiezing wordt georganiseerd door Bibliotheekblad (vakblad voor de bibliotheeksector) en Stichting NBD Biblion (de dienstverlenende organisatie en kennispartner voor openbare bibliotheken en mediatheken in Nederland.)

Stemmen kan vanaf 1 oktober op de vernieuwde website van Bibliotheekblad en de publieksstemmen tellen voor 50% mee in de einduitslag. De winnaar van de Beste Bibliotheek van Nederland 2020 wordt vervolgens op 3 november bekend gemaakt.

Publiek stemt mee

Naast een professionele vakjury krijgt ook het publiek een stem in de uitslag. Dat doen we door op de website van Bibliotheekblad iedereen gedurende een maand in staat te stellen een stem uit te brengen op de bibliotheek van zijn/haar voorkeur. Uiteraard is het niet mogelijk om meer dan één keer een stem uit te brengen. Stemmen kan van 1 oktober tot 1 november op één van de vijf genomineerde bibliotheken.

De genomineerde bibliotheken zijn:

  • de bblthk… (Wageningen)
  • Forum Groningen
  • Forum Zoetermeer
  • Bibliotheek Gooi en meer (Huis van Eemnes)
  • de Bibliotheek LocHal (Tilburg)

De finalisten presenteren zichzelf in een korte video die ook op de site te vinden is. De Beste Bibliotheek van Nederland is die bibliotheek die zowel door de vakjury als door het publiek het hoogst wordt gewaardeerd. Om die reden weegt de stem van de vakjury en die van het publiek in het eindoordeel even zwaar (beiden tellen voor 50%). De bibliotheek die als beste wordt verkozen, ontvangt de NBD Biblion Award op dinsdag 3 november.

D bst bblthk vn Ndrlnd

(tekst gaat verder onder video)

Stem op de beste bblthk van Ndrlnd!De bblthk is één van de vijf genomineerden voor de verkiezing tot Beste Bibliotheek…

Geplaatst door de bblthk op Vrijdag 2 oktober 2020

Oordeel vakjury

De vijf genomineerde bibliotheken worden bezocht door de juryleden, die hun kennersblik laten gaan over zaken als gebouw & inrichting, diensten & producten, service & klantgerichtheid, maar die vooral oog zullen hebben voor de maatschappelijke en culturele werking van de bibliotheek en de samenwerking met individuele en institutionele partners. De vakjury bestaat uit Hans van der Veen (directeur-bestuurder dbieb Leeuwarden), Astrid Vrolijk-de Mooij (directeur-bestuurder Bibliotheek Zwolle), Hans van Velzen (voormalig directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam en auditor bij de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal), Wendy de Graaff (publiciste), Menno Goosen (hoofdredacteur Bibliotheekblad) en Eimer Wieldraaijer (voormalig hoofdredacteur Bibliotheekblad en adviseur).

Bekendmaking winnaar

De winnaar van de Beste Bibliotheek van Nederland wordt bekend gemaakt tijdens de masterclass “Vooruitgang Boeken” die op 3 november om 15.00 uur georganiseerd wordt door Stichting NBD Biblion in het kader van haar 50-jarig bestaan. Deze masterclass ‘Transformatie van bibliotheken’ is de eerste in de masterclass-reeks en is online te volgen via
bigmarker.com/nbd-biblion/masterclass-1 (Van tevoren aanmelden is noodzakelijk).

De presentatie is in handen van Bart Gielen, bekend van Barts Boekenclub. De winnende bibliotheek ontvangt een award en een certificaat.

Doel verkiezing

Door middel van de verkiezing Beste Bibliotheek willen Bibliotheekblad en Stichting NBD Biblion laten zien dat Nederland beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden. De wedstrijd zorgt lokaal en landelijk voor een zinvolle discussie over de plaats en de functie van een bibliotheek in de lokale samenleving en genereert, zeker plaatselijk en regionaal, veel publiciteit.

Medewerkers ervaren een nominatie als een geweldige opsteker. De verkiezing van de beste bibliotheek van Nederland wil nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn. Zij stelt zich ten doel die vestiging te onderscheiden die het best functioneert, die optimaal invulling geeft aan de functies uit de bibliotheekwet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen