Vrijwilligers Burgers’ Zoo steunen zeekoeien in Belize

Foto: Maarten van der Geest

De 198 vrijwillige dierentuingidsen die Koninklijke Burgers’ Zoo rijk is, verzorgen niet alleen het hele jaar door natuureducatie in het Arnhemse dierenpark. Zij zamelen namelijk ook geld in dat rechtstreeks wordt gedoneerd aan natuurbehoud in Belize (Midden-Amerika).

In de afgelopen vier maanden verdienden de gidsen €4.000 met de verkoop van buttons. Met het geld herstelt de non-profit organisatie Wildtracks de schade die een orkaan heeft aangericht aan een herintroductie verblijf voor gestrande en gewonde Antilliaanse zeekoeien in Belize.

34 jaar natuurbehoud in Belize

Burgers’ Zoo beschermt samen met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama al sinds 1989 een natuurgebied in Belize dat inmiddels een oppervlakte beslaat van 400 vierkante kilometer: ruim zeven maal de oppervlakte van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het gebied dat onder meer tropisch regenwoud, tropisch droog bos, koraalriffen en mangroves omvat wordt succesvol gemanaged door een Belizaans ranger team. Naast al het andere natuurbehoudswerk dat het Arnhemse dierenpark wereldwijd verricht doneert Burgers’ Zoo alleen al aan dit project in Belize jaarlijks ruim €200.000: www.burgerszoo.nl/belize.

Inspirerende natuurbeschermers

Wildtracks grenst direct aan het natuurgebied dat Burgers’ Zoo reeds in Belize beschermt. Deze non-profit organisatie is in 1990 opgericht door het Engelse echtpaar Paul en Zoe Walker. Wildtracks zet zich in om apen in het wild te herintroduceren, die in beslag zijn genomen door het Belize Forest Department, of die gewond of verweesd zijn geraakt. Daarnaast vangt de natuurbehoudsorganisatie gewonde of verweesde Antilliaanse zeekoeien op, een ondersoort van de Caribische zeekoe, om deze dieren stapsgewijs weer uit te zetten.

Extra financiële steun

De donatie van €4.000 door de dierentuingidsen aan Wildtracks staat niet op zichzelf. In 2019 doneerde Burgers’ Zoo €750 voor satelliet-trackers om de uitgezette zeekoeien te kunnen volgen. In 2022 ontving Wildtracks €8.021 van het Arnhemse dierenpark (waaronder €1.500 opgehaald door enkele dierentuingidsen via een sponsorloop) en in 2023 heeft Wildtracks tot op heden €6.270 vanuit Arnhem ontvangen, plus €350 aan fooiengeld dat de gidsen hebben gedoneerd aan dit inspirerende natuurbehoudswerk: www.wildtracksusa.org.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen