BoekStartcoach van de bibliotheek op het consultatiebureau

Foto: Pixabay

De bblthk is steeds vaker actief buiten haar eigen deuren. Zo is sinds oktober één ochtend per week een BoekStartcoach aanwezig op het consultatiebureau in Wageningen.

De eerste 1000 dagen van kinderen zijn van grote betekenis voor de rest van hun verdere ontwikkeling. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die als baby worden voorgelezen later zelf sneller een boekje pakken en meer plezier aan lezen beleven.

Boekstartkoffertje

Niet alle ouders realiseren zich hoe groot hun invloed is op de taalontwikkeling van hun kindje. Daarnaast ervaren sommige ouders een drempel om naar de bibliotheek te komen. Vrijwel alle gezinnen met jonge kinderen bezoeken wél het consultatiebureau. Hier staan nu volop boekjes voor baby, dreumes en peuter op grijphoogte. De BoekStartcoach gaat in gesprek met ouders over (voor)lezen en taalontwikkeling, reikt boekjes aan om samen te lezen en nodigt ouders uit om naar de bibliotheek te komen. Bijvoorbeeld om het BoekStartkoffertje op te halen, hun kindje gratis lid te maken of mee te doen aan de maandelijkse BoekStartactiviteit in de bblthk.

Kunst van Lezen

De BoekStartcoach is in Wageningen een pilot van GGD Gelderland Midden en de bblthk die loopt tot en met eind december 2023. Bij een positieve evaluatie en het vinden van financiering, is de BoekStartcoach ook na deze periode wekelijks aanwezig op het consultatiebureau. De BoekStartcoach is een landelijk programma van Kunst van Lezen.

Ben jij op zoek naar voorleesadvies voor baby, dreumes op peuter? Neem eens een kijkje op boekstart.nl of download de BoekStart-app.

Over Boekstart

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma gericht op kinderen van 0-4 jaar, hun ouders en de kinderopvang/voorschool. BoekStart is vanaf 2009 ontwikkeld door Stichting Lezen en de bibliotheeksector. Het bestaat uit drie aanpakken die in samenhang worden uitgevoerd; BoekStart in de bibliotheek, de BoekStartcoach en BoekStart in de kinderopvang. De bibliotheek heeft een coördinerende en uitvoerende rol.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen