Beeldengalerij Het Depot presenteert: solotentoonstelling Jan Pater

Foto: Jan Pater

Jan Pater maakt op een intuïtieve manier vrouwentorso’s van harde steen, met een voorliefde voor opvallend gekleurd materiaal. Hij werkt het liefste met steen waar je niet in kunt hakken, om deze te kunnen bewerken met een diamantslijper.

De torso heeft vaak een omhooggerichte grote beweging. Zondag 11 februari opent artistiek leider Johan Luijmes de solotentoonstelling Jan Pater om 14.30 uur in Villa Hinkeloord.

Kleurrijk en veelzijdig materiaal

Het oeuvre van Pater kenmerkt zich ook door het gebruik van gevarieerd kleurrijk materiaal, zoals het witste marmer, salemo, opaal, springstone, serpentijn, lepidoliet, en blue bahia. Naast de ‘kneiterharde’ stenen beelden in opvallende kleuren, zijn er vier beelden in brons, is er ‘Il secreto in legno’ in essen én staan er ook twee glazen beelden met een uitgespaarde vrouwentors. De enige twee geëxposeerde gipsen zijn voorstudies voor ‘Aurora’, een drie meter hoog marmeren beeld dat hij maakte voor de nieuwe hal van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.

Jan Pater is te zien bij Beeldengalerij Het Depot, locatie Villa Hinkeloord vanaf zondag 11 februari tot en met zondag 9 juni 2024.

Beeldengalerij Het Depot

Beeldengalerij Het Depot is een museaal podium voor hedendaagse beeldhouwkunst gevestigd in Wageningen (www.hetdepot.nl). De collectie beelden bestaat uit torsen en fragmenten van het menselijk lichaam. Het Depot heeft meerdere tentoonstellingen verdeeld over drie bijzondere locaties die verbonden zijn door twee prachtige arboreta.

Beeldengalerij Het Depot is voortgekomen uit de idealen van de stichting Utopa. Stichting Utopa biedt met haar eigen initiatieven ruimte aan mensen om hun creatieve talenten te ontplooien en zich verder te ontwikkelen (www.utopa.nl).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen