Wageningse stembureaus onvoldoende toegankelijk

Foto: Sebastiaan ter Burg

Op de verkiezingsdag 22 november 2023 heeft de Rekenkamer in samenwerking met de cliëntenraad van Wageningen de toegankelijkheid van de stembureaus beoordeeld. Daarbij bleken 17 van de 22 stembureaus niet te voldoen de toegankelijkheidscriteria.

Stembureaus moeten toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking.

Resultaten onderzoek

De meest voorkomende gebreken zijn deuren die niet te openen zijn vanuit een rolstoel, obstakels in de route naar het stembureau, het ontbreken van bewegwijzering en het niet beschikbaar zijn van een vrije gehandicaptenparkeerplaats. Uit het onderzoek blijkt ook dat informatie van de gemeente over de toegankelijkheid van de stembureaus niet overeen kwam met de daadwerkelijk situatie op de verkiezingsdag. Dit  was het geval bij 16 van de 22 stembureaus. Hierdoor kunnen kiezers met een fysieke beperking zich niet goed voorbereiden bij de keuze voor een stembureau.

Advies Rekenkamer

Tot slot blijkt dat de gemeenteraad niet geïnformeerd is door het college van B&W over de mate waarin stembureaus toegankelijk zijn. Daarmee heeft het college volgens de Rekenkamer niet voldaan aan de Kieswet. De Rekenkamer adviseert de raad het college opdracht te geven een plan van aanpak op te stellen ter verbetering van de toegankelijkheid van de stembureaus in Wageningen en over de uitvoering hiervan de gemeenteraad tijdig en voorafgaand aan een verkiezing te informeren.”

Resultaten onderzoek aangeboden aan college en raad

De Rekenkamer Wageningen heeft de resultaten uit onderzoek naar de toegankelijkheid van de stembureaus gepubliceerd en aangeboden aan de gemeenteraad en het college.

Het college van B&W erkent de bevindingen van de Rekenkamer en heeft toegezegd om voor de Europese verkiezingen, indien mogelijk, de toegankelijkheid van de niet toegankelijke stembureaus te verbeteren. De gemeenteraad behandeld het rapport van de Rekenkamer binnenkort tijdens een Politieke Avond. Naar verwachting vindt het rondetafel- en opiniegesprek plaats op 22 april.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen