Peter Ramaekers in Filosofiecafé Wageningen

Foto: Humanistisch Verbond

Op zondag 14 april spreekt Peter Ramaekers in het Filosofiecafé Wageningen over de vraag of dingen die elkaar in tijd opvolgen ook oorzakelijk uit elkaar voortvloeien. Ons brein denkt vaak van wel, maar de praktijk is weerbarstiger.

Stikstofberekening bij nieuwbouw, klimaatverandering, meer blauw op straat. Kenmerkend is dat er tegenwoordig vooral op symptomen van een probleem wordt gefocust, in plaats van op het aanpakken van de echte oorzaken. Echter, hoe bepaal je wat de echte oorzaken zijn? Daar is inzicht in het concept van causaliteit en tijd voor nodig.

Determinisme en reductionisme

In zijn lezing verkent Peter Ramaekers onder andere het determinisme, reductionisme, emergentie en synchroniciteit. Determinisme stelt dat gebeurtenissen, inclusief menselijke acties, bepaald worden door voorafgaande gebeurtenissen en natuurwetten, wat vragen oproept over vrije wil. Reductionisme probeert complexe fenomenen te begrijpen door deze te reduceren tot eenvoudigere componenten, maar kan de holistische aard van de realiteit negeren. Emergentie stelt dat complexe systemen nieuwe eigenschappen kunnen vertonen die niet uit de afzonderlijke delen te verklaren zijn, waarmee de complexiteit van causale processen wordt benadrukt. Aan de hand van voorbeelden uit de kosmologie, medische wetenschap en politiek geeft Ramaekers u zijn visie op de complexe verwevenheid van causaliteit en tijd.

Over de spreker

Peter Ramaekers (1953) studeerde scheikunde en natuurkunde en heeft zich later bekwaamd in filosofie. Hij is zijn hele leven werkzaam geweest in een omgeving van toegepast onderzoek en is vrijwilliger bij duurzaamheidsinitiatieven. Hij publiceerde een zestal boeken over filosofie, psychologie en kunst.

Informatie

  • Zondag 14 april om 14.30 uur
  • Thuis Wageningen, Stationsstraat 32, Wageningen
  • Toegang (incl. koffie en thee) € 10,-
  • Leden HV en NIVON  € 8,-, Studenten half geld, Scholieren gratis

Informatie en contact: https://arnhem-rijnstreek.humanistischverbond.nl/filosofiecafe-wageningen/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen