Boekpresentatie De Rode Pimpernel: stille kracht van het verzet in Wageningen

16 mrt , 10:00 Nieuws
kees mulder de rode pimpernel
Mockups Design

Burgemeester Floor Vermeulen ontvangt op donderdag 21 maart aanstaande het eerste exemplaar van het boek De Rode Pimpernel: Kees Mulder. Auteur Evertjan van Roekel overhandigt het boek in de trouwzaal van het stadhuis in Wageningen.

Kees Mulder was tijdens de Tweede Wereldoorlog onder zijn codenaam ‘De Rode Pimpernel’ een Wagenings verzetsstrijder van het eerste uur, betrokken bij diverse verzetsactiviteiten.

Spin in het web

De bescheiden Mulder opereerde graag alleen maar was als stille kracht van onschatbare waarde voor verschillende verzetsorganisaties. Hij was een spin in het web voor het faciliteren van onderduik. In zijn eigen bescheiden woning had hij zeven Joodse onderduikers ondergebracht en in het Bennekomse bos- en heidegebied verzorgde hij een groep van meer dan honderd mensen.

Betoonde moed

Onverschrokken verstopte Mulder neergestorte vliegtuigbemanningen in bezet gebied. Na het mislukken van Operatie Market Garden ondernam hij dwars door de frontlinies, met gevaar voor eigen leven, zeven boottochten over de Rijn om tientallen geallieerde militairen in veiligheid te brengen. Zijn verzetswerk werd door zowel de Britten als de Amerikanen erkend met de hoogst mogelijke onderscheidingen voor betoonde moed door burgers.

Dit boek schetst het levensverhaal van Kees Mulder tegen de achtergrond van oorlog en verzet in Wageningen, de stad die meermaals frontgebied was en zwaar beschadigd raakte, maar voor Nederland hét symbool van de bevrijding werd.

Over de auteur

Historicus en jurist Evertjan van Roekel (Wageningen, 9 juni 1984) studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit Utrecht en Geschiedenis (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam. Als historicus is Van Roekel gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog als onderzoeksgebied. In 2010 werd zijn scriptie over Nederlandse vrijwilligers in de Waffen-SS genomineerd op de shortlist (laatste drie kandidaten) voor de Erik Hazelhoff Roelfzema Aanmoedigingsprijs.

Hij was columnist voor het tijdschrift Wereld in Oorlog, zijn eerste boek Jongens van Nederland verscheen in 2011 bij Uitgeverij Unieboek Het Spectrum en hij schreef diverse artikelen voor verschillende historische tijdschriften waaronder Historisch Nieuwsblad en Biografie Bulletin

. Ook schreef hij het hoofdstuk over Nederland in het in 2017 door Cambridge University Press gepubliceerde verzamelwerk Joining Hitler’s Crusade: European Nations and the Invasion of the Soviet Union, 1941. Eveneens bij Spectrum verscheen in april 2019 zijn tweede boek Veldgrauw, een omvangrijk werk over de geschiedenis van Nederlandse vrijwilligers in Duitse krijgsdienst. De Engelstalige versie As Political Soldiers We Face Moscow's hordes verscheen in 2021 bij Vernon Press.

Ook in 2021 werd zijn boek Lang leef ’t schoon Mariëndaal over de historie van Landgoed Mariëndaal op de grens van Arnhem en Oosterbeek gepubliceerd, bij Uitgeverij Van Yperenburg. Sinds februari 2022 is Van Roekel tevens als onderzoeker verbonden aan Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Hij werkte als deskundige mee aan de succesvolle podcastserie ‘De Verdwenen SS’er’ die meer dan één miljoen keer werd beluisterd. In 2023 publiceerde Spectrum zijn boek Wewelsburg over de mysterieuze geschiedenis van Kasteel Wewelsburg en de occulte kant van de SS.

Over de uitgeverij

Uitgeverij Van Yperenburg is een nieuwe uitgeverij die zich richt op cultuurhistorische uitgaven waarbij de Tweede Wereldoorlog nooit ver weg is. Aan het hoofd staat Bartel van Yperenburg, die tevens eigenaar is van vormgevingsbureau designGenerator. De uitgeverij houdt kantoor in Velp aan de poort naar de Veluwezoom. De Rode Pimpernel: Kees Mulder is de derde uitgave van Uitgeverij Van Yperenburg.